22. dec, 2015

Jul, julklappar, Valéry, Stendhal, krigoch konsekvenser, Öresund

Dan före dan före dopparedan. Min huslighet slagit rekord igen. Skinkan (ej vegetarisk men ekologisk) läcker och pannbiffarna verkar helt OK. Köpt tomteflicka som sitter och dinglar med benen (halva priset), julklappspapper inhandlat. Ska slå in imorgon. Påminner mig om den tiden då vi barn bara väntade på att föräldrarna skulle börja slå in gömda klappar, som vi ibland visste bättre var de fanns än föräldrarna, och vi avvaktade när julpappersrullen skulle ta slut och tidningspappret komma till heders. Det hände alltid. Ja, vi hade långt till affären och detta var sent på kvällen före julafton. Det är sådant som gör att en minns. Sedan lyckades jag alltid tjata mig till något jag verkligen ville ha. Julen 1962 fick jag Litteraturhandboken, tryckt 1959 i Uddevalla. Trasiga pärmar, nu men jag använder den fortfarande när jag snabbt vill hitta en uppgift om en författare. Den är indelad efter språk, tyskspråkig litteratur före 1900 och efter, ryskspråkig etc. Länge noterade jag vilka böcker och författare jag läst i denna handbok, så här finns bevisen. Ser att jag inte noterat något på Paul Valéry, poet. Men när maken L och jag en gång var i staden Vizille (stavningen möjligen fel), så gick vi i en park och rätt som det var stack någon ut huvudet från ett hus och frågade om vi tillhörde Paul Valery-sällskapet´. Nä, men jag visste vem som åsyftades. Ännu roligare den gången vi av en slump hamnade i en by på franska landsbygden och frågade en kvinna i trädgården om vägen till camping och hon sa: Ni kan sova här. Vi har ett extra hus och ingen är där i natt. Vi tackade ja och hamnade hos ett par professorer i litteratur. Mannen i huset var expert på Stendahl. Och jag hade läst Stendhals Rött och svart (Rouge et noir)! Allt tack vare Litteraturhandboken.

Den unga kvinnan utanför COOP Norremark i Växjö har inga varma skor eller stövlar. Hon har faktiskt morgontofflor på fötterna har hon visat mig under filten. Alltså tygtofflor. Idag åkte jag på vinst och förlust till Diakonicentrum och frågade efter något varmt till fötterna storlek 39. Det fanns ett par stövlar, fodrade och rejäla, som skulle kunna passa. Hon blev jätteglad.  Bra med dessa depåer av saker som kan användas mycket längre. Det är absolut inget fel på dessa stövlar. Mer sånt! Verktyg till exempel! Mer cirkulär ekonomi, mer delekonomi!

Mitt twitterfölje har ingen som helst nåd med regeringens ID-kontroller och dess följder för allmänhet och pendlare över Öresund – eller konsekvenser för flyktingarna av regeringens politik. Nu håller Sverige på att gå isär rejält. Inte nog med att västvärlden åstadkommer krig; sedan tar västvärlden inte hand om de människor som flyr på grund av krigen. Dagens ETC  idag om ”Krigen är vårt ansvar, en hel tidning om krigen som skapade flyktingkatastrofen, om murarna som byggs och om Europas svek.”

Nu hemmakväll. Finns det ordet/begreppet på alla språk?

Carin Högstedt

151222