21. dec, 2015

Klossar som klappar, Åryd, Risinge, välgörenhetsskatteavdrag, Tallhöjden

Detta har jag skrivit om tidigare, tror jag. Året kan vara 1948 eller 49. Jag är 3-4 år. (Ja, jag har bra minne när det gäller vissa saker). Det är julafton och vi firar den hos farmor och farfar. Vi bor faktiskt på deras övervåning, där det finns ett rum och kök. Huset ligger i Äshult, Kalmar län, Döderhults socken. Det byggdes på 30-talet tror jag, då farfar och farmor överlät gården Äshult 2 till sönerna. Det är alltså ett slags undantagshus på ägorna. Nu sitter vi rätt många i salen och julklappar delas ut. Jag får två som jag minns som vore det idag: En låda med träklossar, som går bra att bygga hus med. Olika stora klossar och valv. Finns fortfarande i produktion. I alla fall har fritis i Sandsbro sådana klossar. Det var ju en jättefin julklapp, men jag får en till och det är också klossar, fyrkantiga med olika sagomotiv på alla sidorna, alltså ett slags pussel. Jag var nog lite för liten just då, men ack så länge dessa klossar höll! Finns även de idag men med andra sagor och berättelser. Min känsla inför detta minns jag tydligt. Jag var helt överväldigad av att få så mycket och fina saker! Jag visste att en julklapp väntade, men två!

Fyra av oss i Vänsterpartiets kommunala grupp besökte idag evakueringsboendet på Araby och överlämnade ca 25 barnböcker, pussel och liknande plus TV-spel i mängder och två playstations. Allt insamlat och skänkt av partikamrater och närstående, som köpt eller hittat i sina gömmor. På detta boende, som skulle vara i två dygn, finns de flesta kvar efter fem veckor. Två familjer har kommit vidare. Ca 15 barn var storögda när de fick välja böcker. Roligt och förhoppningsvis kommer de att ha glädje av detta under helgerna. Troligen får de vara kvar i detta mycket spartanska boende till nästa år.  

Tog sedan en tur med Kommunnytt till Åryd och Risinge. Vi droppade Furuby för att inte irra runt där i mörker. Väldigt lite folk synliga ute. Många fina juldekorationer i trädgårdarna och vacker julbalkong på Nydalavägen i Växjö. Ju mer ljus, ju bättre. Det får även blinka och vara färgat. I love it.

Städade på morgonkvisten, hjälpligt i alla fall. Ska nu läsa tidningar och gotta mig åt att det mesta är ordnat. Det blir jul. Maten lagas imorgon. Sju grader varmt ute men blåser.

Säger bara en sak: Jag var motståndare till att införa skatteavdrag på välgörenhet, men jag är nu motståndare till att avskaffa det. Så dålig timing! När så många behöver så mycket och så många bidrar med så mycket – så varför göra detta för några futtiga miljoner (250)? Det är bara Sverige och Slovakien i hela EU som inte har avdrag. Det är inget skäl att ha det i och för sig. Men återställare är aldrig självklara. Det kostar mer i goodwill än vad det ger i statskassan. Det är jag säker på.

Carin Högstedt

151221