20. dec, 2015

Julkalender, matbröd, julklappar, frihet, barn, Tallhöjden

Det är inte riktigt sant att jag bara ser På spåret av alla TV-program. Jag ser även julkalendern och det har jag gjort sedan barnen var små. Många julkalendrar har varit mycket bra, precis som den nu aktuella. Välgjorda, roliga, tankeväckande, Möjligen en del år rätt så mycket vuxenstuk. Årets julkalender attraherar barnbarnen 7 och 8 år liksom deras mormor. Väcker den intresse för historia, så är det bara bra! Barnbarnen, som nyss lämnade oss efter lusse-jul-fika, har noterat att de har större frihet nu än barn hade förr. Att kunna bli det en vill oberoende av klass och kön har de förstått att det är rätt nytt. Men kanske inte helt sant, när jag tänker efter. Fortfarande föds vi in i flick- och pojkroller. Dock är det inte förbjudet för flickor att utbilda sig och arbeta med i princip alla tänkbara yrken. Och män kan vara förskollärare, även om ett fåtal är det.

Min första adventskalender på papper fick jag runt 1952 och jag var sju år. Den var väldigt fin med glitter på. Lucka 24 var en dubbellucka och jag kunde inte bärga mig, utan smygöppnade och tittade i förtid. Där låg förstås jesusbarnet i en krubba. Usch, så dåligt samvete jag hade för min nyfikenhet!

Drog igång gårdagen med att ta fram huslighetssidan, som infaller en gång om året. Jag bakade 6-7 olika matbröd. Tyvärr använde jag ett par nya recept, som inte var helt bra. Ett hade uppenbart felskrivet mått på vätska. Hursomhelst. Vi har bröd i frysen som räcker till slutet på februari. Idag städat och så kom alla döttrarna, svärson och barnbarn på fika med nybakade lussekatter (från en dotter) och barnbarnens pepparkakor, som vi bakade här häromsistens. Maken L cyklade hela Sandsbro med runt tusen ex av KommunNytt i brevlådorna!

Enda glädjen med dagens SIFO i SvD är att Vänsterpartiet faktiskt är större än övriga mindre partier. Nästan 2000 tillfrågade. (V) är fjärde största parti. – Ja, det gäller att hitta guldkornen i den politiska tillvaron. DN har en jätteartikel om ”Den nya högern ett eko från 30-talet”. Björn af Kleen skrev, Fredrik Funck fotograferade. Mycket arbete bakom välskrivet reportage, som skrämmer mig.

Imorgon utdelning av (V)äxjös Kommunnytt i Åryd och Furuby. Julklappsböcker till Tallhöjdens evakueringsboende ska köras ut. Där finns många barn och vi samlar in böcker bland vår kommunala grupps medlemmar. Roligt göra. Så lite julklappsköp. Vi  i familjen tycker om paket, men går inte omkring och spanar fritt efter något att ge bort. Det blir inga direkta överraskningar. Det blir det som vi behöver och har anmält att vi ändå ska köpa. Plus till barnbarnen och det är noga avstämt med föräldrarna. Sedan kan julgalenskapen slå till och mormor hittar något alldeles utstuderat onyttigt och läckert…

Carin Högstedt

151220