15. dec, 2015

Jonas Sjöstedt, Wadajir, REKO, Ljuders, Bergsbestigarna, mångfald

Vilken lyckad dag igår! Jonas Sjöstedt anlände tidigt på förmiddagen tillsammans med Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, och så drog programmet igång med träff med föreningen Wadajir, en förening inom IOGT-NTO, som har bortåt 300 somalier som medlemmar. Så till Vårdförbundet som hade samlat många av sina styrelseledamöter och förtroendevalda. Samtal om bristyrken, specialistsjuksköterskor bland andra, om flyktingmottagandet och att ta tillvara resurser som finns i den gruppen.

Lunch på Café REKOmmenderas och den var jätteläcker och vackert dukat för kanske 14 personer, varav några från Kommunal och några från Vision. Informella samtal vid bordet och så till stadsbiblioteket för träff med media, som ställde upp bra. Eva-Britt Svensson och undertecknad med hela tiden. Efter mediaträffen tog Örjan Mossberg med sig Mia till Funkibator och jag följde med Jonas till Ljuders Nickelsilverfabrik, där vi var i verkstaden och pratade med delägare – ja, hemligheten med den här industrin är att den sedan decennier är arbetarägd. Vi fick en genomgång av historien, som började 1876 med ett gjuteri. Nu görs det metalldelar till Volvo Penta, de slipas och formas vore de juveler, fast större. Hans Svensson berättade tillsammans med Anders Salvén, som jag en gång haft som elev i Lessebo grundskola.

Så tillbaka till Växjö och det offentliga mötet med Jonas. Mia hade möte med Republikanska föreningen i Växjö och tog sedan 18-tåget till Stockholm. I Viktoriasalen – ja, vi trodde nog den var för liten, men hellre det än en för stor arena – underhöll Bergsbestigarna med både egenkomponerat och klassisk kampsång. De höjer stämningen med många meter över havet! Jonas pratade och de flesta fick plats i lokalen till slut. Jonas resonerade, förklarade och jag gillar verkligen den stilen, där lyssnare får tänka efter.

Så var kvällen slut efter ett styrelsemöte med V Växjö, som hade en enda punkt: Nästa styrelsemöte. Nu gäller nästa år och innan dess lite julefrid. Utom idag då det är kommunfullmäktige med en del kvistiga ärenden. Återkommer till det. Mångfaldsprogrammet ska tas beslut om. Mina ca tio yrkanden skulle gås igenom av mångfaldsberedningen – ja, de skulle till och med kunna prata med mig efter kommunstyrelsen och inför fullmäktige, sas det. Kan inte se att ett kommatecken ändrats. Hittar inte ens mina yrkanden i kommunstyrelsen i den förnämliga ”assistenten” där vi numera har handlingarna. Det går an när det fungerar, men det gör det inte alltid. Förra fullmäktige hade jag inte tillgång till handlingarna. Idag har Eva-Britt Svensson inte ens sin Ipad. Den är på reparation. Allt tar längre tid nu än med pappersvarianten. Jag tror dessutom kunskaperna om beslut och bakgrunder försämras.

Carin Högstedt

151215