11. dec, 2015

Jonas, pepparkakskatter, Noaks Ark, trafikkarusell, flyktingartikel, kris för vem?

Produktiv vecka. Fick igång inspirationen igår och skrev två artiklar, en om flyktingar, en om Trafikplats Fagrabäck. Inga lätta ämnen. En är inte riktigt färdig. Ska också åstadkomma något om matorganisationen i Växjö kommun, som nu gått in i nytt skede genom att den moderatledda fempartialliansen dragit tillbaka sparbetinget på 20 milj kr. I varje fall ska det inte gå så fort med besparingarna. Uttalandena om hur bra organisationen ska bli är många, långa och det behövs experter för att tolka vad de står för. Maten ska lagas så nära de som ska äta som möjligt, påstås. Men kök ska ju läggas ner och bli serveringskök? I konsekvensanalys av kommunchefen står klart och tydligt att den tänkta organisationen leder till mer transporter, fler deltider, mer matsvinn, fler halvfabrikat… Det är ju kontraproduktivt jämfört med det  som måltidspolicyn beskriver! Dessutom: Kockarnas och elevernas, de äldres och deras anhörigas inflytande över maten, matsedeln, måltiden – är borta, om den styrande majoriteten håller fast vi centralt beslutade matsedlar som alla kök ska följa.

Gårdagskvällen avslutades med ett informellt möte och middag med Noaks Arks ledning i Växjö inför kommande riksförbundsmöten, årsstämma etc. Som vanligt mycket skoj i det sällskapet och samtidigt fick vi till förslag på tre motioner till stämman, om styrelsen här är med på noterna.

Mörkt när jag åkte hemifrån igår, mörkt när jag tittade ut på kommunhusgården kl 14.00, mörkt när jag gick genom stan efter middagen, blött. Ser verkligen fram mot en veckas semester efter jul och nyår. Idag inne i stugvärmen på eftermiddagen, för då ska det bakas pepparkakor. Jag hämtar barnbarnen till fots i skolan. Vi promenerar och sätter igång. Formarna är många och utökade med katt och kanin. Det är moderna påhitt. Resten är gamla och jag tror de flesta är min mammas ursprungligen. Imorgon kommer maken L hem från Syd-Afrika. Blir intressant att höra hans upplevelser i en kommun, där jag varit två gånger och har starka minnesbilder från.

På måndag är Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby i Växjö och Kronoberg från 9.30 till 19.00 på kvällen och vi har fullt program för dessa. Ska bli roligt! Alla välkomna till möte med Jonas kl 17.30, Viktoriasalen, IOGT, Vattentorget 1 i Växjö!

Carin Högstedt

151211