6. dec, 2015

Ljusglimtar, Wolodarski, kattletargi, pepparkakor, votering är begärd

Mörkt, regn, blåst. Vore det inte för ljusgirlanger och adventsstakar hade jag inte hittat hem från Gasslanda, där jag hälsat på barnbarn med föräldrar. Har svårt för mörkerkörning. Älskar dessa ljus som lyser upp tillvaron i fönster och trädgårdar.

Ensam hemma med katterna. Maken L for till Syd-Afrika igår och är borta till lördag. Där är full sommar med 35 graders värme. Kan vara jobbigt. Jag har varit i denna samarbetskommun två gånger och bott på samma hotell som nu besökande projekt, Willow garden. Mysigt, litet, granne med golfbana och exotiska fåglar. I trädgården finns världens minsta pool. Katterna håller sig inne i busvädret. Sally passar på att krypa in bland maken L.s tröjor i garderob. De har förstånd att anpassa sig efter väder och årstid dessa katter.

Till bringat dagen i kommunhuset i Växjö med kommunala gruppen. Fem timmar gick jättesnabbt med utvärdering av vårt arbete sedan förra träffen i maj, då vi var på Evedal. Hur gick det med de planer vi la upp då? –Ja, inte alls så pjåkigt. Det kan lätt bli gnälligt i stil med varför ställer inte alla upp, varför är vi så få, varför gör inte alla det de ska? Men vid genomgången var det många plus, mycket hade förbättrats. Inte minst är vi bättre på sociala media, vi är fler insändarskribenter, vi har använt några otraditionella verktyg och så vidare. Sedan hade vi rollspel med yrkanden, reservationer, voteringar etc för att gnugga in användningen av demokratins spelregler och möjligheter. Nya aktivister i gruppen ska ha grundutbildning. Sedan är det ”trial and error” som gäller.  För övrigt är ingen av oss fullt utbildad. Det kommer alltid nya frågeställningar och snart gäller nya kommunallagen. (V)äxjös Kommunnytt – Föråldrat? Tråkigt? Kom med kritik, sa jag och drog lite historia. Vi är inne på 35.e årgången. Jag har varit med hela tiden. Alla var absolut positiva och betonade att den respons vi får när vi är på stan och möter folk live är det som gör det värt att hålla på med politik. –Utan det här bladet får vi inte veta någonting, är en återkommande kommentar. Som sagt; en mycket trevlig och rolig genomgång av många ämnen.

Tycker alla oavsett partifärg och åsikter ska läsa Peter Wolodarskis söndagskrönika i DN idag: ”Vad sa du, går Sverige bra? Det kan inte stämma” är rubriken. Den handlar om Sveriges ekonomi och tillväxt. Slutar så här: ”Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv. Det finns, med varje rimligt mått mätt, resurser för att hantera också stora samhällsutmaningar.” Kris någon?

Nu till en ny vecka, som ser trevlig ut i kalendern. Avslutas med pepparkaksbak med barnbarnen. Börjar med nätverksmöte med samverkansråden och tillgänglighetsrörelsen, en avslutning på en epok som går i graven med den nya organisationen, som den moderatledda majoriteten beslutat om. Från ca sju samverkansråd blir det nu två. Hur alla frågor som har med fysisk miljö ska hanteras återstår att se. Men det gäller att göra bästa möjliga av situationen.

Carin Högstedt

151206