4. dec, 2015

Öresundsbron, Tallhöjden, fikon till jul, Sydafrika, minimajoritet

Storm igen. Mörkt. Sju grader varmt. Fikonträdet har tappat alla blad men åtta fikon hänger kvar. Mest skator som äter fågelmaten. De lyckas alltid komma åt, fast vi inbillat oss att vi inhandlat småfågelmatare som ska stoppa större fåglar. Och i gräset under fågelmatarna går änder och plockar i sig rester från talgbollar och annat. Sju grader är utesittarväder en stund, om det inte vore för blåsten.

Besökte Tallhöjdens evakueringsboende där 51 personer, många barn, nu har bott i tre veckor. Det handlade om ett par dygn, men är nu som sagt tre veckor.  Vi var sex personer från (V) som träffade Fredrik, som håller i alla trådarna, plus andra anställda och så boende.  Bra att få en bild av hur det fungerar och hur folk har det här. Tack vare anställningar av människor med språkkunskaperna, så fungerar det. Det är spartanskt, madrasser på golven, men de har sovplats, de får mat och kläder. En familj vi hälsar på har tre små barn. Den yngste är tre månader. De är från Syrien. Det är två månader sedan de kom till Sverige. De har ännu ingen aning om var de ska hamna, om de kommer iväg till något asylboende imorgon eller nästa år. Ingen aning. Det måste vara väldigt frustrerande. Men de har undkommit kriget och kommit i säkerhet. Givande besök och vi är glada att vi blev mottagna trots personalens höga arbetstempo.  Konstaterar att vi gjort många ”sociala” studiebesök på senare tid. Det känns bra och mycket aktuellt.

På förmiddagen regiongruppen med mycket diskussion om situationen i Region Kronoberg sedan den borgerliga budgeten vunnit med stöd från (SD). Vad är bästa agerandet? Inga beslut utan avvakta gemensamt agerande från S+V+MP. Hela politiska situationen påverkar stämningen. Sverige vaknade idag till nyheten att Öresundsbron kan komma att stängas för att stoppa flyktingar. – Detta är inte mitt Sverige, sas runt bordet. –Var är nu öppenheten, fria rörligheten, solidariteten? 

Imorgon demonstration och möte vid scenen på Storgatan i Växjö mot NATOmedlemskap, kl 12.00 går tåget från Vattentorget. Ska dit innan maken L tar tåget till Köpenhamn för vidare färd till Sydafrika och vår samarbetskommun Potchefstroem. Det är ett projekt, politiker möter politiker och diskuterar valarbete, kontakt med medborgare och liknande. På söndag har kommunala gruppen utbildning hela dagen i det närmaste. Ska försöka hinna med att se Tjuvheder, om den fortfarande går på bio.

Ska nu försöka stänga av rubriker som ”Sverige hotar att stänga av Öresundsbron”. Det kan ju bara inte vara sant. Det är inte möjligt.

Carin Högstedt

151204