27. nov, 2015

Toppstyrning i skolköken, makten över maten och matsedeln

Fler deltidstjänster. Halvfabrikat fortsätter. Risk för ökat matsvinn. Transporter ökar. Måltids- och visst köksarbete får utföras av annan än måltidspersonal. Det är några av konsekvenserna av den nya måltidsorganisationen som kommunchefen ser. Så ”sparas” 20 miljoner kr på måltiderna. Någon annan personal ska göra jobbet. Lärare? Undersköterskor?

Signaturen ”förskolläraren” hade för ca en vecka sedan en alldeles utmärkt insändare i Smp med rubriken Toppstyrning i skolköken. Hen beskriver hur kockarna inte längre är betrodda att sätta ihop en matsedel. Alla grundskoleelever ska ha samma mat, alla förskolebarn ska ha samma matsedel, alla gymnasieskolor likaså och inom äldreomsorgen finns den fjärde matsedeln. Dessa matsedlar bestäms centralt. Det finns inget utrymme för planering utifrån barngruppernas sammansättning, kockarnas kompetens, erfarenheter, fantasi.

Jag är ibland på Sandsbro skola som rastfadder. En sådan är på skolgården under ett par timmar runt lunchtid. Som tack får en äta lunch på skolan. Det är en riktig höjdare på den här skolan! Ingalill i köket har fantasi, ekologiskt och ekonomiskt sinne, använder rester, rör ihop spännande rätter, mycket vegetariskt och det är gott! Jag trodde knappt att det var sant, när hon sa att matsedeln nu bestäms någon annan stans. En centralisering och toppstyrning som strider mot alla vackra ord om medinflytande och intressanta arbeten i Växjö kommun. Hur kommer någon på en så korkad idé? Signaturen ”förskolläraren” beskriver situationen målande ur ett demokratiskt perspektiv. Vem vill vara kock och inte vara betrodd att sätta samman matsedlar? Var kommer de som maten är till för in i sammanhanget? De som ska äta? Totalt utan inflytande.

Den blågröna fempartimajoriteten måste förklara sig. Vilka ska göra det jobb med matlagning och servering som kommunstyrelsens matorganisation ”sparar” 20 miljoner på? Vad är poängen med centraliseringen? Är enfalden helt plötsligt effektivare än mångfalden?

Carin Högstedt

151127