26. nov, 2015

Medberoende, sexmissbruk, busslinje 5 och 8, Alan Kurdi, refugees welcome

Lyssnade igår kväll på Ulrika Olson om ”Sex som självskadebeteende”. Kvinnojouren Blenda i Växjö bjöd in till en föreläsning x 2, som lockade många åhörare, socialarbetare och enskilda. På den senare föreläsningen var det 3 män och kanske 50-60 kvinnor. Ulrika, som också skrivit ett par böcker, berättade om sitt liv (hon är nu 42), sina drogproblem, ätstörningar, äktenskap, tre barn, alkoholmissbruk och det stora hålet i sig själv som hon försökt fylla med innehåll. Hon pratade mycket om medberoende, hur hennes barn och män blev medberoende, hur de blev offer precis som hon var ett offer för övergrepp i barndomen. Hon talade också om livet nu, utan droger, hur hon kämpar varje dag och hur det är att ta igen tonårstiden och alla stadier och äntligen bli vuxen. Mentalt var hon 12 år, när hon en dag för några år sedan satte stopp för eländet. Tack för insikterna Kvinnojouren Blenda! Speciellt hennes beskrivning av medberoende var mycket intressant.

Ikväll på möte med Region Kronobergs trafiknämnd och Sandsbros invånare om busslinjedragningen med åtföljande buller- och trafikproblem på Fyllerydsvägen och framförallt vid Sandsbro skola. Det är ett ständigt diskuterat ämne och medborgarna här har inte gett upp; de vill ha en linjedragning som varit allmänt accepterad, gett Hagaviksborna hållplats och som skulle minska trafikkaos vid skolan. Detta har den borgerliga majoriteten i kommunen sagt nej till. Nu är frågan sedan 1 januari i år Region Kronobergs. Därav detta möte, eftersom mängden frågor om detta på kommunens dialogmöte häromsistens inte kunde besvaras. Regionen har full bestämmanderätt numera. Regionens tjänstemän medgav bullerproblem med bussarna. De arbetar med den frågan för att om möjligt hitta en lösning. I övrigt var det som vanligt: - ”Vi hör vad ni säger och tar med oss frågan.” Nästan två timmar höll det på. Eftersom jag inte tror att folk går på möte efter möte och jävlas med politiker och tjänstemän eller ljuger om hur de har det med buller eller om hur det är med trafiken utanför skolan, så hittar jag ingen anledning att inte göra som folk tycker: Ändra linjedragningen! Testa åtminstone under ett år. Det är inte farligt. Sandsbroborna kanske skulle åka mer buss. Det är inte trångt det kan jag säga. När en åker ensam i dubbelbuss från Sandsbro till stan fem över åtta på morgonen, då är det inte trångt. Det var bra att jag gick dit, som sandsbrobo utan bullerproblem (bor inte vid Fyllerydsvägen) och som kommunpolitiker.

Lyssnade på Region Kronobergs fullmäktige igår, när jag var hemma och städade. Rätt givet från början att sverigedemokraterna skulle rösta med de borgerligas budgetförslag. Enda chansen för dessa att få någon som helst uppmärksamhet. Så nu sitter S+V+MP med borgarnas budget och majoritet S+V+MP  i nämnder och styrelser men inte i fullmäktige. Hur agera nu? Lämna walkover till de borgerliga att styra med SD.s eminenta stöd? Nyval? Sitta kvar? Inget svar är självklart. De borgerliga hoppas nog på att slippa styra och få vara kvar i en oppositionsroll, som är rätt bekväm. Tragiskt att SD.s bifall till oppositionens budget applåderades av de borgerliga – kanske inte alla men väldigt tydligt. Men det är väl logiskt i dessa dagar, då så många utfästelser och tal om skiljelinjer mellan övriga partier och detta SD suddas ut. Deras politik är ju anammad till stora delar.

Läser med intresse om flyktingkrisen i SvD idag om hur ”smugglarna täljer guld via facebook”. En flykting som tagit sig till Samos i en smuggelbåt har en fråga: ”Varför tvingar de oss att ta vägen över vattnet? Du vet bilden på Alan Kurdi? Hans pappa förlorade hela sin familj. Det finns en massa människor som har lika tragiska öden. Det finns en massa Alan Kurdis”. Ja, det var inte länge sedan vi gick hen ur huse för att säga Refugees welcome. Det tog slut abrupt. Finns det något positivt överhuvudtaget bland nyheterna?  -Ja, på nästa sida i SvD står att omskärelse av flickor stoppas i Gambia. Nu krävs det lagstiftning från de som arbetat för att stoppa en sedvänja som tre fjärdedelar av Gambias kvinnor utsatts för. Välmatat nummer av Dagens ETC idag. Ska läsa om köttkonsumtionens påverkan på klimatet innan jag somnar. Går aldrig in och läser kommentarer på Dagens ETC.s facebooksida. Finns en del i papperstidningen. Skönt att läsa kommentarer om hur flyktingar ska tas emot (eller inte rättare sagt) i Sverige. Tillfälliga uppehållstillstånd för ensamkommande barn. Bara det. Men det finns människor därute som fortfarande har empati. Det får jag mig till livs i denna tidning. Det är faktiskt ett mirakel att den finns och verkar överleva.

Hämtade på fritis i eftermiddag de två barnbarnen. Det blev ett äventyr att gå hem till oss från skolan. På skolgården är inhägnat en byggarbetsplats numera och kunde vi komma igenom och gå utmed sjön hem? Lillpojken drog upp en plan och den höll. Vi kunde komma igenom trots stängsel. Så var gång- och cykelvägen barrikaderad av en grävskopa. Vi går genom skogen sa pojken och visade sin plan. Den höll nu också.

Imorgon en dag utan möten och ambitioner att skriva diverse artiklar. Får se hur det går.

Carin Högstedt

151126