11. nov, 2015

Tre rondeller, "carpeak", storskaligt, dyrt, målare, populism, vart?

Informationsmötet om trafikplats Fagrabäck nådde sitt syfte. Efter 2, 5 timmar av info var frågan till de ca 75 som var kvar: Vilket förslag av 1C och 1D tycker ni är bäst? Det handlar alltså om storskalig ” lösning” på bilköer en stund på morgonen och på sen eftermiddag. Skillnaden mellan 1C och 1D är att väg 27 är nergrävd i ena och kostar ca 10-15 milj mer. Trafikverket är skickliga. Spridda röster ville veta om de inte ska sätta miljön före bilismen. Svaret är att de har uppdrag att göra hållbara lösningar. Jag gick till slut och många med mig troppade av. Det kändes att här var det bestämt. Det ena eller det andra, varsågod och påverka: 1C eller 1D. Jag såg många i publiken ruska på huvudet när förslagens virrvarr av rondeller och bullerplank presenterades, men känslan av att det lönar sig inte att säga något får lätt fäste. Jag är där för att lyssna på vad folket säger och tycker. När det gått ett bra tag av info och det inte ens antytts att de utbyggnadsplaner som nuvarande översiktplan innehåller åt detta östra håll kan vara överspelade, så sa jag just det; med en höghastighetsbana väster om Växjö, vilket Växjö kommun med flera föreslagit, så är utbyggnaden av bostäder österut borta. Då läggs alla expansion av bostäder runt stationen väster om stan. Detta – om det blir verklighet – måste ju påverka behovet av trafiklösning i Fagrabäck! Det och minskande bilism, som dels är helt nödvändigt, dels ett faktum. Så kallad carpeak är här. Först så hänvisas till kommande expansion och bostäder i ett växande Växjö för att trafikplatsen ska byggas. Sedan är det plötsligt nödvändigt oavsett om Växjö växer åt andra hållet, om jag tolkade svaret rätt. Ändrade arbetstider med tanke på klimat är något som andra städer/länder prövar. Så enkelt, så billigt, så nytänkande. För enkelt, för billigt, för nytt? Cirkulär ekonomi betyder inte tre rondeller! Nu föreslås tre istället för den som nu finns och skulle kunna vara dubbelfilig.

Inga möten idag. Jättebra, för imorgon kommer målare och tar itu med köket. Jag ska alltså tömma köket på lösa grejer och så hämta barnbarn på fritis, lämna in en färdig motion om att öppna en familjecentral på Teleborg samt vaccinera mig mot influensa. Kanske klippa håret också. Bra med praktiska göromål som omväxling.

SvD har idag artiklar om att S-toppar i kommunerna vill ha mer restriktioner vad gäller asyl i Sverige. Gränskontroller är självklart, säger något kommunalråd. Men ännu har ingen talat om vart människor på flykt ska ta vägen när alla stängt sina gränser? Ingen har heller talat om vart de som inte har något land att ta vägen till, som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd, ska utvisas till.  Det är lätt att misströsta om mänskligheten i dessa dagar. Populism brukar jag undvika att beskylla beslutsfattare för, men nu är det rätt; populismen härjar fritt. Partier bjuder över varandra i jakten på förslag som kan stoppa människor från tillflykt och fortsatt liv.

Carin Högstedt

151111