5. nov, 2015

15 timmar Sthlm, folkbildning, ABF, öppen förskola, Centralen o flyktingmottagning

Lång dag igår. Åkte hemifrån 5.40 och kom tillbaka från Stockholm 21.00. Träffade flera bekanta från Växjö i Stockholm och hade sällskap med partikamraten Eva-Britt Svensson på tåget i båda riktningarna. Blir väldigt trött av den som jag tycker långa resan och tiden det tar. Tågen flöt bra tills vi kom till Alvesta igår kväll. Där blev en mindre försening på Öresundståget. Som så ofta, tycker jag. Maken L åkt till Stockholm under dagen och vi möttes väl i Södertälje ungefär. - Höghastighetsbana, var är du? Tänkte jag, när timmarna led.

Statssekreterare med ansvar för folkbildning bl a talade på mötet med Folkbildningsrådet. Han berättade om anslagen till de nya verksamheterna med etablering och nyanländas språkundervisning. Inte så mycket pengar, men när studieförbunden får 50 milj kr mer, så blir det mycket gjort för pengarna. Han menade också att folkbildningen får allt större betydelse i den nya flyktingsituationen i Sverige. Bra för alla i så fall. Nya ledamöter i SKL-gruppen i rådet. Trevliga bekantskaper från MP och S. Vi gick tillsammans från Rosenlundsgatan till Gamla stan, där jag vek av och in till Gudrun Sjödéns kläder och annat.

Som av en händelse så har jag och Eva-Britt idag haft träff med folkbildningsorganisationens ABF Kronoberg nya chef (eller kanske inte rätt titel) Camilla. Både V Växjö och V Kronoberg är medlemmar i ABF och vi diskuterade hur vi ska samarbeta framöver. Det kommer att bli bra. Vi har haft mycket gott samarbete med ABF och Marie-Louise som nu gått i pension. Men, Eva-Britt och jag hade tänkt i samma banor – vi i V har varit lite slappa med samarbetet ett tag. Nu ska det bli bättring.  

Strax iväg till öppen förskola och familjecentral på Dalbo, ett av kommunala gruppens många studiebesök denna månad. Sedan ledigt för denna dag.

Centralen i Stockholm full av människor och frivilligorganisationer, som delar ut mat och hjälper nya flyktingar efter bästa förmåga. Samhället består av privat sektor, offentlig sektor och det som ibland kallas tredje sektorn eller social ekonomi eller civilsamhället. Alla tre sektorerna behövs varje dag för att det ska fungera. Inget nytt men behöver påpekas då och då. Hur skulle det se ut på Centralen om inte Röda korset, Sv kyrkan och andra organisationer med sina volontärer och frivilliga var där?

Carin Högstedt

151105