29. okt, 2015

Mimosa sensitiva, vaktlar, tågvagnar i Sandsbro, Vinternatt, Jonas

Hemma igen efter lång dag på resa till Lund, där vi träffade bonuskusiner till barnbarnen och maken L.s lilla sondotter m fl. Kom med buss nr 5 till Sandsbro samtidigt som barnbarnens mamma kom med bilen och hämtade för hemfärd med två trötta resenärer. Pappa och svärsonen direkt från tåget till Lakers-match. Besök på Botaniska trädgården i Lund jättelyckad. Busken som kurar ihop sig vid vidröring är en Mimosa med latinska talande namnet sensitiva. Vaktlar, kinesiska och japanska, såg vi på mycket nära håll. –Kan de flyga? var en fråga. Tror inte det, men ska läsa på om dessa sötingar. Nästa gång i Lund till Kulturen, om jag får bestämma.

Utökade på resan idag min samling vykort med ett från Sandsbro med tågvagnar, frankerat 1923. Har aldrig sett detta kort innan. Fick betala bra på Tradera. Känner igen telefonstolpe på kortet. Den är nu borta i och med vägbygget för sådär 10-15 år sedan.

Läser i Dagens ETC om kommande stängning av EU-migrantlägret i Malmö. -Vart ska vi ta vägen? Vad ska hända med oss? Johan Ehrenberg: ”Den skada SD åstadkommit i landet innan partiet faller samman, det hat man skapat, de lögner man spridit om invandring och flyktingar drabbar miljoner svenskar.” Ur ledaren idag i tidningen som gör att en inser att en inte är ensam i världen om åsikter som har humanistiska ideal. Det behöver stå i media varje dag. Det behöver läsas varje dag. Annars är det inte riktigt rumsrent. Så känns det. Enklast att tiga och hålla med i dagens Sverige.

I Växjö kommun kommer härbärge för EU-migranterna, Vinternatt, att öppna igen. Tack vare Svenska kyrkan och dess Diakonicentrum, som har stöd av fler frivilligorganisationer. Tack och lov kom beskedet till slut. Men ännu finns inget annat än att sova i bilar, tält och kanske pappkartonger, som jag fått rapporter om. När jag läst i Husmodern från 1955 – gå tillbaka ett par bloggar så förstår ni – så är det mycket tänkvärt att läsa en spalt med annonsering (tror den var gratis) om behov av kläder till barnen, om en vinterkappa, om skor och stövlar från ensamstående mammor, från mammor med sjuk make och så vidare. Man undrade om någon kunde avvara och skänka avlagda kläder. Det var 1955. Varje nummer av tidningen, spalt efter spalt.

Jonas Sjöstedt kommer till Växjö 14 december. Vi ska fixa studiebesök, möten och arrangera en hel dag plus öppet kvällsmöte. Toppen. Kräver extra styrelsemöte i V Växjö och det har vi nästa söndag. Men den här helgen fritt från möten för min del. Men känner hur behovet av att skriva artiklar med mera kittlar i nacken liksom behovet av att städa ute på altanen och ”trädgården”. Får bli lite både och.

Carin Högstedt

151029