28. okt, 2015

Fagrabäck, 10 nov. wow! nostalgi på hög nivå, 125 mkr, Videum, "botan"

Så är vi två partier som ifrågasätter storskaliga lösningar i Fagrabäckskrysset, infarten till Växjö från söder och öster. (V) i Växjö kommun har skrivit flera artiklar och förespråkat enklare billigare lösningar, som inte uppmuntrar privatbilismen utan stimulerar cykel och kollektivtrafik. Hittills presenterade ”lösningar” är inte i linje med det kommunala miljöprogrammet, som alla nyligen var eniga om och stolta för. Nu gör (MP) i Växjö sammaledes. Bra artikel i dagens Smp!

Trafikverket kommer att hålla ett informationsmöte på Fagrabäckskolan tisdag 10 november kl 18.00. Det är inte ett samrådsmöte – skulle ha hållits i oktober och är nu framflyttat till våren 2016 – utan ett informationsmöte och alla som är intresserade av vad som händer i krysset och vad som kommer att hända med trafiken, utsläppen, planeten, Paris och hållbarhet går naturligtvis dit och informerar sig.

Wow måste jag säga! Vilken kväll det blev med Everts kvintett och Bibliotekets vänner igår! Genialiskt drag att växla mellan musik och små föredrag om populära författare från tiden 1930-1960. Regntunga skyar, Sigge Stark, Två små röda rosor, KullaGulla, Hälsa dem därhemma, Utvandrarna, Baby its cold outside… Sångtexterna fick ny innebörd satta i sitt sammanhang med depressionen under 30-talet t ex. Mycket folk i publiken!

Min insändare, replik till Nils Fransson,  om V.s annonseringar är inne i Smp idag. Folk en träffar bara skakar på huvet åt Franssons infall och utfall. Och de stora småpojkarna som styr Växjö och Kalmar fortsätter att få publicitet för sitt envig om vem som är störst och vackrast. Uppgjort? Avundsjuk jag? Nä, men förb. För att jag inte ger mig tid att slå hål på de ”sanningar” som presenteras. Vilken statistik används? Vilka år jämförs? Används statistik eller är det förmodanden? Är det rankingar som används och i så fall vilka deltar i dessa? Vad mäts? Svarsfrekvenser? Vad mäts inte? Hemlösa, bostadslösa, trångboddhet? Sjukskrivningar?

I Växjö kommun har sagts att ca 120 milj kr blivit liggande på ett konto i nämnden för arbete och välfärds redovisning, pengar som är statsbidrag för flyktingmottagande. Dessa ska nu ut i användning fördelat på en treårsperiod. Precis när en svalt denna i sig mycket märkliga hantering, så meddelas igår på arbetsutskottet att pengarna är i användning, endast 20 milj kr har inte använts, och att vi ska få en beskrivning av hela affären!?

I övrigt så föreslår ett medborgarförslag att utvecklingsbolaget Videum ska säljas. Det yrkade S och V (jag fick tjänstgöra igår en del av tiden fast jag är ersättare) avslag på. Finns i borgerlighetens budget en skrivning om att utreda Videums verksamhet ungefär. Den verkade de ha glömt igår. Får se vad som händer i kommunstyrelsen. Videum äger alla universitetslokaler och lokaler för Företagsfabriken och Science Park. Mycket viktig verksamhet! Forskning o utveckling plus företagande baserat på kunskap = en nyckelfråga för kommunens/regionens framtid och hållbarhet! Enligt min mening.

Nu till PRO på besök i deras nya lokaler. I eftermiddag föreläsningar för oss rastfaddrar. Sedan ledigt och imorgon till Lund för att hälsa på barbarnet Julia. Vi som åker är maken L, svärsonen Mathias med barn, våra barnbarn. Vi ska gå till Botaniska och titta på näckrosbladen som orkar bära många kilo och busken som kryper ihop när en vidrör den.

Carin Högstedt

151028