24. okt, 2015

Böcker i ordning, tyst minut, Husmodern, Everts kvintett, (V)äxjös kommunnytt utdelat

Så gick den dagen. Fick all skönlitteratur i bokstavsordning efter författare, lyrik/romaner för sig, deckare för sig. Nu är alla böcker i någotsånär ordning. Facklitteratur efter uppslagsböcker/lexikon, antikfackböcker, reselitteratur efter länder, böcker om bygder och städer som Växjö, Oskarshamn, litteraturhistoria, konstböcker, politik, flora och fauna… Det är trångt. Men inga bokhyllor ska köpas. Rensade pocketdeckare idag för att få plats. Hittade dubbelex av några böcker. Nu trött men nöjd. Får bli en bok in, en bok ut hädanefter.

Maken L cyklade runt i Sandsbro med (V)äxjös Kommunytt. Alla våra blad är delade och vi kan njuta kvällsro.

Landshövdingen i Kronobergs län är en stor tillgång för länet. Hon är arbetsam, trevlig, begåvad. Hon sliter nu med flyktingsituationen och med framgång, vad jag förstår. Har haft brevväxling med Kristina på senare tid. Jag säger bara: Vilken landshövding vi har!

Imorgon en tyst minut kl 14.00 för de mördade och drabbade i Trollhättan. En ung man har tagit initiativet och fått med sig 250 000 människor, hörde jag på radion. Gott så. Men hur kan rasismen utrotas? Minskade klassklyftor är åtminstone ett delsvar. Pratade lite spanska med romska kvinnan utanför COOP Norremark. Hon sover i en bil, sa hon på min fråga.

Har en hel del att läsa in imorgon. Bland annat en årgång av Husmodern, 1955, inför Bibliotekets vänners föreställning på tisdag kväll kl 18.00 i stadsbiblioteket. Föreställningen är framför allt Everts kvintett som ska bjuda på populärmusik från 1930-50-talen. Så ska vi i styrelsen prata mellan låtarna om populär litteratur på den tiden. Jag har valt följetänger, som ju spelade stor roll. Böcker var ofta för dyra för arbetarfamiljerna. Min mamma prenumererade på Husmodern och den lästes av min mormor och mina mostrar plus jag som var läshungrig till max och inte hade nära till bibliotek. Får se vad jag hittar i Husmodern 1955! Minns jag rätt att Barn 312 gick i Husmodern? Sedan är det ett kommunstyrelsens arbetsutskott att läsa in också.

Ha en skön kväll!

Carin Högstedt

20151024