15. okt, 2015

Lönsamhet kontra trygghet o säkerhet, skolmat, bilden av Sverige

Mötet om mobiltäckning igår visade sig bli en dejavu. Var på samma möte för två-tre år sedan, bara annan lokal. Alla kommuner i länet var representerade och hade gjort en läxa; tagit fram sina mest prioriterade geografiska områden i respektive kommun, som har dålig eller ingen mobiltäckning alls. Operatörerna, de större, var där och skulle kommentera kommunernas behov och områden. Alla operatörer svarade och sa ungefär samma sak. De har planer, har inte planer. - När, var, hur? - Diffust. Lessebo kommun hade två tydliga önskemål: Skruv och Bergdala. Då rann sinnet på mig. Samma möte för ett par år sedan berättade jag om Bergdala, där jag just hade varit och pratat med företagare. Det är svårt att driva turismföretag, när digitala kontakter kanske fungerar en dag i veckan. Fick inget svar då. Samma sak nu. - Bergdala – vad är det? - Så är det när den kommersiella världen och den kommunala träffas. Det krockar. För oss förtroendevalda och kommunala tjänstemän handlar detta om trygghet, säkerhet, möjlighet att bo och verka på landsbygden, att kunna bo kvar fast en blivit äldre, att kunna bosätta sig och driva ett företag. För operatörerna handlar det om lönsamhet. Blev en del talat om ”samhällsmaster” som blivit en framgång i Norge. Det är ett samarbete offentligt och privat för att lösa mindre lönsamma områdens tillgång till mobiltäckning. Går väldigt trögt i Sverige. Pratas om men finns inte en enda ännu.

Gick på Sandsbro skolgård som rastfadder idag. Jag är reserv och blev inkallad. Blåste kallt. Barnen lekte och rörde sig mycket. En flicka slog sig på knäet, men det visade sig gå över snabbt. Rastfadderskapet börjar kl 11.00 och varar till 12.30, då en får äta skollunch. Ibland behövs hjälp vid bussarna 13.10 också. Träffade båda barnbarnen. Pratade med IngaLill, som är chef i köket, om nya kostorganisationen. Blev lite konfunderad. Ska fortsätta fråga ut på basplanet vad som händer. Idag serverades vegetarisk lunch. Jag märker att mitt löfte om två dagars vegetariskt i veckan är enkelt. Blir nog mer faktiskt. På måndag rastfadder igen.

Så till stan och träff med arbetsgruppen för EU-migranter och flyktingpolitik. Gick igenom vad som gjorts i partiorganisationen inom vårt politikområde. Inte så lite. Pratade mycket om läget på riksnivå med ett parti som tydligen ska använda sitt partistöd till att annonsera i andra länder om att Sverige är inte vad de tror utan tältläger och kallt. Och hur tror de att det är i Libanons flyktingläger? I Libanon är var femte invånare flykting. Eller något annat land i Mellanöstern dit syrier flyr för sina liv? Känns som nyval i antågande. Känns som kyla i Sverige. Inte den vanliga, den är hemtam, men den själsliga.

Ska följa nyheterna på TV ikväll för en gångs skull. Men jag vill inte veta en gång till att en prinsessa väntar barn. Jag vill höra att svenska folket tar avstånd från främlingsfientlighet och inte är rädda för flyende människor, som behöver en fristad.

Carin Högstedt

151015