14. okt, 2015

Swedbank gör som de vill, konsekvenser för landsbygden, bättre dialog?, besök på arbetstid

Nä, den moderatledda ledningen i Växjö kommun vill inte ta upp nerläggningen av bankkontoren på småorterna utanför Växjö stad med Swedbank. Inte ens i en överläggning förklara att kommunen vill ha levande landsbygd och i det är service, offentlig och privat, en mycket viktig faktor. I centraliseringsvågens kölvatten försvåras boende och företagande på landsbygden och på orterna utanför stan. Det är inte bra för kommunen, inte bra för klimat och miljö. Det är faktiskt rätt bedrövligt svar på min skrivelse. Men skriva till SVT om solligan – det gick bra!

Nä, den moderatledda kommunledningen vill inte heller låta göra en vetenskaplig analys av höghastighetsbanors konsekvenser för landsbygden. Där verkar vi bli helt ensamma i (V), när skrivelserna kommer till kommunstyrelsen. Märkligt att inte vilja veta konsekvenser i dessa urbaniseringens tidevarv.

Bättre framgång med Malin (S) och min skrivelse om att förändra och förnya kommunstyrelsens så kallade direktmöten för mer av dialog och mindre av envägsinformation. Det blir ett uppdrag till kommunstyrelsens presidium att komma med förslag.

-Ja, det var några av ärendena igår på kommunstyrelsens arbetsutskott, som innehöll internbudgetdialog med tekniska nämnden och nämnden för arbete och välfärd samt en hel del informationer, bland annat om VEABs (energibolaget) grävarbeten för fjärrvärme och fjärrkyla. Hur går det till att informera berörda butiker och företag, som kan bli avskurna från tillfarter och ingångar för kunderna? Ingående och bra rapport! Så mycket informationsarbete kring dessa grävningar, som man ju svär över ibland.

Från arbetsutskottet till möte med Destination Småland plus föredrag om besöksnäringen, men inte den som handlar om turism och folks fritid, utan den som sker på arbetstid, det vill säga kongresser och konferenser. Den besöksnäringen handlar inte om att räkna hotellnätter utan att få tillväxt i kunskaper, var budskapet. Intressant och ska förhoppningsvis sätta spår i den regionala utvecklingen i Region Kronoberg och kommunerna i regionen.

Idag ”mobiltäckningsmöte” med operatörer med fler hela eftermiddagen. Jag är där som landsbygdsansvarig. Därefter styrelsemöte med bibliotekets vänner.

Solen skiner, men det är nu kallt och vi har flyttat in. Blir allt färre kvällsstunder på altanen. Börjat med fågelmatning och pilfinkar och talgoxar äter friskt av nötterna. Fikonträdet har åtta fikon, men de behöver värme för att mogna. Några vindruvsklasar är på gång. I bakgrunden i skrivande stund pågår riksdagsdebatt med alla partierna. Bättre att lyssna på än partiledardebatten i söndags. Låter bra att höra från Löfven (S) att jämställdhetsarbetet ska ta fart, att heltid ska bli norm, att missbruk av osäkra anställningsformer ska bort. Jag uppfattade i alla fall hans svar på Sjöstedts (V) frågor så.

Skulle önska att ord som ”flyktingkatastrof” och ”kris” användes om de länder/platser som folk kommer ifrån, just nu Syrien. I Sverige har vi en ”flyktingsituation”, men inte katastrof!

Idag är det 14 oktober. Det var förr tillsammans med 14 mars den stora flyttdagen, då statare och arrendatorer bytte husbönder/markägare. 14 mars 1955 flyttade min familj från Svalliden utanför Oskarshamn till Smältängen (ca 1 mil in i landet) och tog över min morfars arrendetorp, ägt av statliga Domänverket.

Carin Högstedt

151014