25. sep, 2015

Höghastighetsbana och landsbygden, Berättarnätverket Kronoberg, kompisgunga, Röd lördag

Lätt magisk kväll igen. Sol fortfarande och varmt. Åtta fikon på väg. En jättepacke olästa tidningar. Hus&Hem överst. Barnbarnen lämnat. Hade dem en stund i eftermiddag. Tösen jättenöjd med ”kompisgungan” på nya lekplatsen. Lillpojken nöjd med sitt höjd- och längdhopp och klättermöjligheter.

Lämnade regiongruppen i förtid för barnvakten. Intressant genomgång av inbjuden gäst av hur ersättningarna till vårdcentralerna beräknas, nu och enligt nytt förslag. Socioekonomiska faktorer ska väga tyngre, om det går som tänkt.

Började dagen med att cykla i sensommarvärme in till stan. Skönt. Fick iväg motionen jag nämnde igår om att Växjö kommun ska gå med i Berättarnätverket Kronoberg. Sagobygden omfattar idag Älmhults, Växjö och Alvesta kommuner. Vi vill utöka med Växjö, som fick frågan vid starten för ett antal år sedan, men tackade nej. Dags att komma med i denna nationellt, internationellt och kulturellt intressanta förening och lansera sägenomspunna platser och berättare av rang. Det handlar om att levandegöra och bevara den muntliga berättartraditionen.

Lämnade också in skrivelse till kommunstyrelsen om att låta forskare se på höghastighetsbana ur landsbygdsperspektiv. De trakter som inte får station, som ligger i periferin och kanske i vägen för banan, de trakterna, orterna, byarna, gårdarna – hur går det för dem? Kanske finns erfarenheter från de länder som byggt? Påskyndas urbaniseringen eller vad händer?

Hade så stämt träff med en artig och hygglig person, som kontaktat mig om en verksamhet jag varit lite inblandad i. Kan nog inte göra så mycket för hen. Men jag lyssnade gärna på en människa som vet vad det vill säga att leva med skuldsanering. Lönen blir minimal.

Cyklade hem. Kom på att jag behövde bilen för att snabbt ta mig från regionmötet hem till barnbarnen med mamma som väntade på mig hemma hos mig. Så gick den dagen. Känns som jag är ikapp för tillfället. Odlar idéer till artiklar, motioner etc  i huvudet både länge och väl. Sedan rätt som det är skriver jag och då går det undan.

Imorgon ”röd lördag” vilket betyder ut på stan med (V)äxjös Kommunnytt och blad med info om den rödgröna nationella budgeten, som V har påverkat i – får man väl säga – hög utsträckning. Kaffe också. Enkelt och roligt. 11-13 på Storgatan, Växjö.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

150925