24. sep, 2015

Landsbygden lever, Kalvsviks fritids, höghastighetsbanor, Sagobygden, trafikplats

Har sett väldigt mycket av Växjö kommuns landsbygd idag. Körde från Växjö till Kalvsvik via Torpa, Vederslöv och besökte fritidshemmet i Kalvsvik tillsammans med tre partikamrater. En timmes besök där gav väldigt mycket information och tankegångar! Vi jämförde denna lilla skola, förskola, fritidshems villkor med de stora motsvarigheterna i stan. Det krävs mycket mer flexibilitet på landsbygden. Ena året är det stor tillströmning av barn, nästa år betydligt mindre. Det blir nödvändigt med teamarbete och att gå in och göra både det ena och det andra. Tillgångar på landsbygden? Naturen, vindskydd vid sjön, jättemycket plats utomhus, roliga naturlekplatser med egenbyggda kojor. Bra besök! Byråkrati kring smärre inköp i lanthandeln, lite svårt att rekrytera – varför inte tillåta skolorna att utforma annonseringen? Det finns säkert lärare som vill arbeta i Kalvsvik om hen får veta vad jobbet innehåller och vilken miljö det handlar om.

Körde tillbaka till stan och direkt till Gasslanda, hämtade dotter och körde småvägar till Lammhult för att besöka Norrgavel och köpa födelsedagspresent. Såg stora delar av norra landsbygden i sensommarsol. Vackert! Många kor, många ”rymdägg”. Landsbygden ännu inte nerlagd i Växjö kommun.

I övrigt en kreativ dag; skrev en artikel om trafikplats Fagrabäck, en skrivelse om landsbygdsperspektiv på höghastighetsbanan och en motion om att Växjö kommun ska gå med i Berättarnätverket Kronoberg. Vissa dagar inner det till och sådant som legat och grott kan bli gjort. Känns bra och återkommer om innehållet men nu trött.

Carin Högstedt

150924