23. sep, 2015

Positiv kraft, Funkisförmedling, Blenda, trafikplats Fagrabäck, skattechocker

Välmatat ex av Dagens ETC idag. Redovisar vänstermissnöje med försiktig budget från regeringen och högerns raseri över skattehöjningar. Kan knappt ta citaten från högern på allvar. Skattechocker för att bidragen naggas i kanten? Människor med månadslöner på över 123 500 kr får betala mer i skatt – chock? –Nä, ett tuppfjät fram mot jämlikhet. Måste fortsätta. Det ska vara skillnad på höger och vänster.

Pratade igår i dryg timme med social företagare, som har ursprung Eritrea men är väl rotad i Växjö och Sverige. Han brinner verkligen för att arbetslösa ska få utbildning och arbete. Driver ett företag som gör RUT-arbeten men framför allt röjer i skog. Har uppdrag av Svenska Kyrkan och även Sveaskog. 20 medarbetare i kooperativ form. Han vill utveckla detta med skogsarbete och han vill ha kvinnor med i utbildning till skogsarbetare med miljöinriktning. Jämställdhet, egen försörjning, kunskaper – inte bidrag men uppdrag. Han ser bara möjligheter. Vi pratar, skrattar och kommer fram till vissa kontakter som han kan ta. Det är utbildningen som behövs medel till. Och hur kan kvinnor fås intresserade? Jobb får den som klarar utbildningen och vill ha. Yesab garanterar det. Ljuv musik att höra och lite kan jag hjälpa till med. Men önskar mer makt att kunna ta vara på kreativiteten. Skogar behöver skötsel, spår och leder likaså. Varför är allt så trögt?

Vilken kväll! Igår totalt hopplöst höst och regnrusk, ikväll 18 gr och som en sommarkväll. Liten båt med tyst motor kör förbi. Änder kvackar. Sitter ute förstås. Maken L i Stockholm idag. Skulle komma tillbaka ca 16.00. Sitter nu på buss från Bromma till Växjö! Plan inställt och buss enda alternativet.

Idag invigning av Funkisförmedlingen, som är en innovation med ursprung SIP, ideell förening med bas i Växjö. SIP betyder samhällsförändring i praktiken. Drivs av unga eldsjälar och verksamheten vänder sig framför allt till barn och unga. Idag gick startskottet för en ny hemsida och verksamheten med arbetsförmedling för funktionsnedsatta personer. Det är en helt otrolig tillgång för kommunen och regionen att SIP, Funkibator och funkisförmedlingen finns. SIP har ännu mer på sin lyra, men idag gällde det just funkisförmedlingen och det var massor med folk där. Samarbetspartners är försäkringskassan och den vanliga arbetsförmedlingen med flera. Jag var där med partikamrat Eva-Britt Svensson och representerade V Växjö. Med oss hade vi kaninfoder till det minizoo som finns i lokalerna. Det är bara att önska lycka till med att få arbetslösa funktionsnedsatta till arbete. Det är verkligen ett stort behov och en verksamhet som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar.

I övrigt ett långt samtal med verksamhetschefen på Kvinnojouren Blenda i Växjö. Jag ska hålla föredrag om kvinnojourers utveckling genom åren och behövde uppdatera mig om nuvarande verksamhet. Lämnade styrelsen och jourandet för ett par år sedan. Blev så lycklig över samtalet, så underbart att mitt hjärtebarn (var med och startade Kvinnojouren 1980-81) fungerar så bra och är så långt framme i nytänkande. Men så mycket samtal de får! Så många boende, så många barn som är berörda!

Så till tandläkaren, vilket jag gruvat mig inför. Har ingen som helst rädsla normalt men i och med att jag fick så ont så blev jag skraj. Nu har jag ju blivit av med svullnad och värk, så jag undrade vad som skulle hända. Tandläkaren rotade lite men kom fram till att han behöver en bättre röntgenbild och därmed remittera mig till lasarettets röntgen. Det var ju angenämt. Han erbjöd också att borra upp en tand för att eventuellt hitta något fel, men jag fegade ur och avböjde. Vill invänta röntgen, sa jag.

Imorgon till fritis i Kalvsvik på besök. Och ska ta mig samman och skriva en artikel om planerade trafikplats Fagrabäck, Fyllerydsskogen, bilismen och köerna i nuvarande rondell. Jag ska. Inte lätt. Olika intressen står mot varandra. Vilket intresse ska då väga tyngst?

Carin Högstedt

150923