22. sep, 2015

Alla vinnare på jämlikhet, budget, KNytt, Sandsbro direkt

Med två partikamrater körde jag  igår eftermiddag till Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad, Åryd. Hann inte med Furuby. Vi delade (V)äxjös Kommunnytt, nästan 1000 ex, i brevlådor, ömsom gåendes, ömsom körandes. Lyssnade på stora delar av riksdagsdebatten om budgeten. Tjafsigt. Hur många års budgetar har handlat om RUT o ROT o subventioner av arbetsgivaravgifterna? Kan replikerna utantill känns det som. Ulla Andersson, (V), bryter mönstret när hon talar om ränteavdragen som kostar 30 (eller 40 miljarder) om året och som bara (V) av alla partier vågar prata om och röra.

Läser SvD idag och rubriker som ”Finansminister i falsett”, direkt elakt, ”8 av 10 får det sämre”, ”inaktuella siffror i budgeten” etc. Helhetssynen? Fördelningen? Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet? Jämlikhet? Jämställdhet? –Nä, skit i det. Det är bara den enskilda plånboken som betyder något! Inte framtiden för barn och barnbarn. Inte planetens framtid. I ”nya budgeten i din plånbok” svarar Frida Andersson på frågan om det finns några vinnare, att ja, ”pensionärer med låga inkomster, föräldralediga med dålig ekonomi och långtidssjukskrivna”. Och många barnfamiljer kommer att få sänkta kostnader för t ex mediciner, säger hon. –Men se där! Tror jag kan sova gott om natten med den budgeten. Betyder att en hel del hushåll kan komma över gränsen till att leva drägligt, utan bidrag, ta sig ur utanförskapet. Inte det sämsta i min värld.

Så till Sandsbro direkt-möte i skolans matsal. Fullsatt som väntat. Säkert 100 personer. Stor samling politiker. Endast MP och SD frånvarande. Samma föredragningar som vanligt, fast ikväll skulle politikerna inleda. Det brukar vara tjänstemän som sköter det. Det hade varit lämpligt att ha en särskild information om planerna på trafikkarusell vid Fagrabäck och dess inverkan på naturreservatet Fyllerydsskogen. Det hade också varit på plats med en rejäl analys av hur busstrafiken utvecklas och om den är optimalt dragen i Sandsbro. Nu blev det utkastade svar om att endast 1,5% av naturreservatet måste undantas – innan det finns ett förslag hur trafikplatsen ska lösas, så vet svarande att det är 1,5% som påverkas, max! Trafikbristerna i Sandsbro ”löstes” med att Region Kronobergs trafiknämnd ska ha ett eget Sandsbro Direkt i höst!? Många i publiken ställde bra frågor och kommentarer. De flesta fick svaret –”Det tar vi med oss”. Polisen, som var inbjuden att föredra kriminaliteten i Sandsbro, menade att den ”egendomligt” låga brottsligheten (han sa egendomligt flera gånger) – sju cykelstölder förra året anmälda – svarade på fråga om analys av detta, att många bor ju i villa. Så om alla bor i villa, så försvinner brottsligheten. Så bra. Inte ett ord i vanlig ordning om nätbrotten, hat, hot, stöld av identiteter… Men räknar cykelstölder…

Oppositionens roll på de här mötena är oklar. Det är ju inte debatt, ska inte vara. En sitter där och lyssnar och är färdig att gripa in, men inser att det skulle bli jobbigt om jag säger det jag tänker. Så jag är tyst. Det retar mig också! Men i publiken finns röster som säger det jag tänker! Mitt förslag hädanefter kommer att vara att vi bjuder in och placerar ut oss kring runda bord, blandade partier och folk. Byter bord då och då. Partiföreträdarnas uppgift blir att lyssna, svara och anteckna. En föredragning inledningsvis om ortens nyheter, inget annat.

Carin Högstedt

150922

 

Nu till dagens värv. Först möte med en god vän som vill utveckla företag jämställt. Han är en hejare på att driva sociala företag.