19. sep, 2015

Pencillin, alert morgon, KNyttutdelning, valet 1970 i Uppvidinge, plottrig budget

Nej, jag åkte inte till Stockholm och styrelsemöte och seminarium med Noaks Ark. Allt var packat och klart, väckarklockan ringde fem, men jag orkade inte och såg bedrövlig ut. Nu, äntligen, har pencillin hjälpt, så jag ser inte ut som att jag har ensidig påssjuka. Mycket bättre och piggare. Får se vad tandläkarvetenskapen säger på onsdag, när de hotat med att borra för att hitta felet i någon tand.

Började denna dag i husmoderlig anda: Dammsugare, strykjärn, diskhon. Körde till stan och uträttade ärenden, skrev en interpellation om beredskapen inför vintern, för hemlösa, bostadslösa, EU-migranter m fl utsatta. Diverse annat när jag ändå var i kommunhuset. På hemvägen delade jag (V)äxjös Kommunnytt i två bostadsområden och väl hemma tog jag cykeln och delade i en del av Sandsbro. Vad gjorde då maken L? undrar vän av ordning. –Jo, cyklade i timmar runt med KommunNytt i resten av Sandsbro. Nu är vi färdiga, i flera betydelser färdiga. Underbart väder och folk en möter på väldigt gott humör och vänliga.

Dagens ETC igår har en bra sammanfattning av regeringens budgetförslag, där (V) har haft många bra inpass. Det rör allt från gratis preventivmedel för alla upp till 20 år 2017 till underhåll av spår och vägar på landsbygden. Mer resurser till mycket inom välfärden. Viktigast investeringar i infrastruktur, bostäder och arbete. Upp till 10 miljarder per år 2017-19. Men många av posterna lider av riksdagspartiers behov av att visa sig duktiga på allt. Bryter en ner 25 miljoner mer till ”mindre biografer på landsbygden” till 290 kommuner, så inser en att det blir inte mycket till var och en om det finns en sådan biograf i varje kommun. I värsta fall kostar det mer att administrera kontona än vad de ger till biograferna ifråga. –Gnällig? –Ja, men jag har rätt. Bättre många gånger att skicka reda pengar till kommunerna, som kommunpolitiken själv får bestämma vad de används till. Mycket bra dock: Gratis mammografiscreening. Samma sak borde gälla för screening av prostatan. På måndag ska budgeten bli offentlig. Kanske finns det något konto vi inte hittills fått kännedom om att presentera?

Läste i Älghultskrönikan 1970 om kommunvalet 1970 i den nybildade storkommunen Uppvidinge. 41 ledamöter valdes, varav 4 kvinnor. Då hade V(PK) 601 röster, M 811. Inte så stor skillnad alltså. V fick 3 platser, vilket är mer än vad vi har idag.  C fick 2374 röster och S 3333. Även idag är C starka och har den här perioden en C-partist som kommunstyrelseordförande. Skrivit det många gånger; Älghultskrönikorna är väldigt bra kunskapskällor, fantastiskt bra på allt mellan himmel och jord.

Nu se skymningen falla och ha lugn lördagskväll.

Carin Högstedt

150919