11. sep, 2015

Refugees welcome! Ebba W-Brattström, kemikalier, pappmuggar

Klart! Det blir en manifestation i Växjö för solidaritet och öppna sinnen! Refugees welcome, säger vi, välkomna ni som tvingats fly era hem och länder! Onsdag 16/9 kl 17-18, Speakers Corner (scenen på Storgatan), Växjö centrum. Det finns en inbjudan från SSU på Facebook och där står mer. Alla är välkomna. Vi ska visa att vi är många som fortsätter hävda att människor är lika mycket värda, ja att vi är människor, att det finns hopp om framtiden.

Ska vi stödja EU-migranter här i Sverige med pengar i pappmuggen eller ska vi stödja dem i deras hemländer? –Så korkat har frågan ställts hela dagen efter ett ministerutspel på DN Debatt idag. Om en vill och kan så stöder en ju de som är här OCH bidrar till organisationer som arbetar i Rumänien och Bulgarien. Varför ställa de två mot varandra? Jag har uppmanat till att stödja t ex EFI Fadder, som på kristen grund verkar i Rumänien. Men det utesluter ju inte att de som är här, som vi förhoppningsvis hälsar på och kanske byter några ord med, att de får stöd när de är här. Det är verkligen olika storheter. Men satsa på skolor, arbete, bostäder, människovärde – ge rejäla resurser till frivilligorganisationerna! Det är inte några pappmuggar med mynt det handlar om; det är många miljoner.

Åt lunch på Pashas Corner på Dalbo idag. De skänker hela dagskassan till flyktinghjälp. Blev mycket cyklande, säkert 20 km. Fint väder men blåsigt ikväll här nere vid sjön. Deltog i ett seminarium på eftermiddagen som Växjö kommun höll i. –Vad händer på miljöområdet? Jag gick dit för att se och höra hur kommunen möter medborgarna i miljöfrågorna. Lärde mig lite nytt också. I vissa kläder används silver (metallen) för att inte folk ska svettas i dem. Så fruktansvärt onödigt. Enligt en undersökning 2005 så har barnen 30 kg leksaker per år och barn. Många är mer eller mindre giftiga. Det var bra presentationer, korta och snärtiga. Kanske lite mer problematisering vore på sin plats?

Imorgon inget inbokat, men gott om handlingar att ta del av. Nästa vecka fullmäktige med 40 ärenden varav 9 interpellationer. Så går det när augustis sammanträde blev inställt. Extra kommunstyrelse och kommunstyrelsens arbetsutskott är det också. På lördag-söndag har Elin Wägner-sällskapet sin hösthelg på S.t Sigfrids folkhögskola. Jag deltar på söndagen för att lyssna på Camilla Carnmo och Ebba Witt Brattström. Den senare får årets väckarklocka, en utmärkelse, och ska tala också.

Onsdag 16/9 kl 17.00 – Refugees welcome! Vi ses i Växjö.

Carin Högstedt

150911