8. sep, 2015

"Refugees welcome", sextimmarsdag, kulturellt, vegmat, bibblan

Möte med arbetsgruppen inom V Växjö för EU-migranter igår. Vi är fyra kvinnor som valt den gruppen. Vi pratade nu om ”Refugees welcome” och behovet av en manifestation i Växjö. Vi tror att många skulle uppskatta att möta likasinnade och att visa sin solidaritet med de som flyr. Vi beslöt att kontakta några av de stora sociala organisationerna för att se vilket intresse de har. Tog upp frågan på mötet efter vårt, Kommunala gruppen (alla med något kommunalt uppdrag, stort eller litet), som biföll tankegångarna. Hoppas det går i lås. Ett positivt svar hittills från en organisation. Kommunala gruppen biföll också en motion som jag hade uppdraget att skriva och kom loss med igår. Den föreslår att Växjö kommun på försök inför sex timmars arbetsdag på en eller några arbetsplatser. Det görs i andra kommuner och det finns goda exempel från privata näringslivet. Toyotas verkstad i Mölndal har haft sextimmarsdag i 10 år. Den är skriven på ett sätt som gör att även motståndare till kortare arbetsdag som norm skulle kunna bifalla den. Tycker jag själv! Vi vill att forskare ska följa försöksverksamheten och utvärdera. Vad händer med sjukskrivningarna? Vad händer med arbetsmiljön? Vad händer med produktiviteten? Barnen? Jämställdheten? Kostnaderna? Klimatpåverkan? Jag anser det nödvändigt, framåtsyftande, människovänligt och kan se massor med fördelar. Men bra att låta forskningen studera vad som blir resultat när strukturerna ändras så pass. Eva-Britt Svensson och jag undertecknade idag och lämnade in förslaget.

Min förmiddag idag fortsatte att vara produktiv. Lite annonser, kallelse till V Kronoberg landsbygdsutskott och andra inte så glamorösa saker på göra-listan blev gjorda. Cyklade hem och hämtade barnbarn på fritis. Vi inspekterade en ny lekplats i vår bostadsrättsförening och den blev med beröm godkänd. En hel timme höll de på och klättrade, hoppade och gungade. Solen sken.

Så ikväll till Galaxen på stadsbiblioteket i Växjö för att lyssna på Agneta Pleijel om senaste boken. Jag kom kvart i sex, det skulle börja 18.00. Det var så gott som fullsatt redan. Många stolar fick plockas fram. Vet inte riktigt hur många vi var men 100-150, mest mogna medborgare och kvinnor. Så helt otroligt skönt att sitta och lyssna på en författare som berättar helt okonstlat om innehållet i en bok och hur hon gick tillväga med att skriva om sin barn- och ungdom. Skulle hon skriva i jagform? Eller ”hon”? Det blev en blandning. Agneta är 75 år och av annan bakgrund än jag, men vad jag kunde känna igen mycket från det hon läste ur boken. Ska ta mig samman och börja låna böcker på bibblan igen. Började köpa böcker när jag fick råd och reste mycket. Det är då jag läser som mest och det går illa åt böckerna plus att det händer att jag glömmer eller tappar bort dem. Nu slut på köpandet. Ska läsa Agnetas bok. Hon väckte intresset för just den ikväll. 

Så har jag lovat att äta vegetariskt två dagar i veckan. Kom en inbjudan att delta i något som har med matmässan i Växjö att göra. Tre löften skulle avges som minskar miljöbelastningen på planeten. Börjar med det vegetariska på måndag. Enklast blir att gå till det sociala företaget på Norra Esplanaden som har helt igenom ekologisk vegetarisk lunch.

Kallt ute nu men inte omöjligt att sitta ute och skriva, inte alls. Filt om benen. Sju fikon på lilla trädet. Behöver ett växthus. Men si det går inte, för vi bor i lägenhet och har inte den ytan även om vi odlar en hel del. Kanske skulle vi ha ett kollektivt växthus i kvarteret?

Carin Högstedt

150908