6. sep, 2015

Vi hjälper, botaniska trädgården, domkyrkan, äldres bestämmanderätt

15000 på medborgarplatsen idag enligt Aftonbladet och polisen under parollen Refugees welcome, en manifestation arrangerad av ungdomsförbunden efter initiativ av Grön ungdom. Alla partiers ungdomsförbund deltog utom Sverigedemokraternas. NÄR gör vi en motsvarande manifestation i Växjö? Känner att det behövs. Sonderar terrängen.

Vaknar idag på hotell i Lund och seriösa morgontidningar. Äntligen en rörelse för humanism och öppna hjärtan, plånböcker och gränser! (?)

Vi gläds åt lite sol i Lund på morgonen, tar en tur runt några kvarter. Här har jag gått under några år i första hälften på 60-talet. Läste litteraturhistoria, teoretisk filosofi, etnologi, fick två barn. Besöker domkyrkan från 1100-talet. Gigantisk byggnad. Hur orkade de bygga och hur hade de råd? Idag omöjligt nästan att bygga enkla bostäder åt folk i allmänhet mycket mindre byggnader i denna klass. –Ja, det är konstigt här i världen. Hursomhelst; mycket är sig likt i Lunds centrum, tack och lov.

Gick med bonusbarn med sambo och barnbarn i Botaniska trädgården. Så jättefint och intressant. Här finns ett näsduksträd, sa Hanna. –Har jag bara läst om, sa jag. Det blommade dock inte nu. Såg vaktlar inne i växthuset. De är där och håller efter insekter. Växthuset helt fantastiskt. Såg en sorts näckrosor vars blad håller för 50 kg last! Tänkte på Tummelisa.

Ser i DN att nu ska (M) öka äldres inflytande över hemtjänsten. I alla fall är det ett förslag till M-kongressen i höst. Modellen är Linköpings kommun och det handlar om att kunna påverka innehållet i sina hemtjänsttimmar, större valfrihet.  –Så bra! Om (M) bestämmer sig för detta så finns det en klar majoritet för det som S+V och MP drivit i ett antal år i Växjö kommun; större valfrihet för äldre att bestämma innehållet i sin vardag – och vi har hänvisat till Linköpings m fl kommuner och (M) har hittills konsekvent sagt nej eller bara ignorerat. Nu finns det snart majoritet i Växjö kommun för reell valfrihet för äldre att bestämma lite över innehållet i sitt liv, eller? Hoppas inte deras kongress backar.

Carin Högstedt

150906