3. sep, 2015

Hopp om bättre politik, i sjuan och intresserad av politik, våga fråga, Kalmar

Mitt twitterflöde andas visst hopp idag. Treårige Aylans död, funnen drunknad på strand i Turkiet, har berört. Aftonbladet skickar redaktion för att följa flyktingströmmarna där de är. Kräver också mer av Sveriges regering och styrande. –Hur kan vi hjälpa? Det kommer berättelser och förslag, namninsamlingar för legal asylansökan… Ja, fotot på Aylan berör. Och hur många treåringar har drunknat hittills i flykten från krig, våldtäkter, terror, extremism?  –Ingen vet nog det, men många är de som inte kom längre än till en båt som sjönk på Medelhavet. Bästa botemedlet är att låta människor söka asyl på legal väg från sitt land, så länge krig och förföljelse förekommer. Jag fick fotot på Aylan på facebook och funderade på om jag verkligen skulle dela det. Glad att jag gjorde det. En grupp i Växjö har startat insamling för flyktingar på ön Lesbos. Bra. All hjälp, alla som säger att det måste få ett slut, vi orkar inte fler döda barn, alla som säger att det handlar inte om volymer, det handlar om liv och människovärde, allt detta är bra. Många har skrivit väldigt bra idag: Mona Sahlin (S), skribenter i Aftonbladet, Oisin Cantwell t ex.

Igår kväll på första mötet med nya styrelsen i Bibliotekets vänner. Trevligt! Vi spånade om vårens program, ca fyra kvällar. Många idéer och det kommer att bli intressant. En kväll i höst blir det schlager från 30-, 40-, 50-talen, som ska interfolieras med korta inslag om böcker som var populära. Inget finkulturlir utan verkligen poppis-kultur. Vi nämnde Olle Hedberg, Sigge Stark, Sigfrid Siwerts, Enid Blyton, följetänger i tidningar, Alice Lyttkens, Sven Edvin Salje m fl. Var och en av oss ska tala om någon i max tre minuter. Jag blev helt fascinerad av tanken att få prata om betydelsen av följetängerna i Husmodern. Alla hade inte tillgång till böcker eller bibliotek. Kulla-Gulla kan inte heller förbigås. Vi som läste Kulla-Gulla blev ju socialister. Eller? Funkar inte riktigt så, tyvärr. Trevligt uppdrag och till våren blir det nog något om barnböcker och genusanalys, hoppas jag.

Första författarkvällen nu i höst är nästa vecka, tisdag: Agneta Pleijel minsann! Kl 18.00 i Biblioteket, Växjö, Galaxen. Hon ska tala om sin senaste bok Spådomen, som handlar om hennes liv fram till 20-årsåldern. Välkomna alla! Vad mycket intressant det finns att delta i!

I eftermiddag intervju av en tjej i sjuan. Hon skulle intervjua en politiker och hon var uttalat intresserad av att ägna sig åt politik. Hennes mamma hade rekommenderat mig. Tack för det! Tjejen ville veta vad en ”politiker” gör på dagarna, hur man kom in i det livet, minnen från det bästa och sämsta, varför jag valde (V) osv. Roligt att prata om. Jag rekommenderar alla att engagera sig politiskt om en vill förändra. Berättar om resor till Syd-Afrika, Kanada, Kosovo… Om fördelen med kommunalt engagemang;  Det går att se på, ta på, det en har åstadkommit, byggt eller bevarat. Berättar om betydelsen av att hämta nya idéer internationellt, att en även som individ har stor glädje av de kunskaper en får via politiken, att de flesta medborgare är positiva och visar uppskattning, att hot och hat är relativt sällsynt. Betonar också att det är hårt arbete och struktur som gäller. I varje fall i mindre partier.

Hemmakväll. Samlat material till motion om sex timmars arbetsdag på försök på någon/några arbetsplatser. Ska bli gjord senast nästa vecka. Bra att skriva det här; då är jag tvungen att göra det. Och jag vill verkligen – men ibland är det lite trögt att komma igång. Funderar på vad som kan göras i Växjö kommun för att åtgärda det hedersrelaterade våldet. Ser vi det? Vilka av kommunens arbetare borde ha kunskaper om att upptäcka? Kvinnojouren har goda kunskaper i ämnet, men vilka fler behöver det? Skolan, javisst – har alla där de kunskaper som behövs för att våga fråga?

Imorgon eftermiddag förhoppningsvis till Kalmar och min brors antikvariat för att handla älghultskrönikor och kanske mer. Han har fått in en hel massa årgångar. Njutning.

Carin Högstedt

150903