1. sep, 2015

Votering är begärd och ska verkställas, solligan, vattenskotrar

14-1. Så slutade voteringen om att låna ut en miljon kr till SIP, samhällsomvandling i praktiken. De behöver bättre likviditet under ett eller två år för att snabbt få igång verksamheterna i sin fastighet. Verksamheterna är främst riktade till barn och unga med funktionsvariationer. Verksamheterna är fantasifulla och utanför den gängse kommunala boxen. Det betyder att de utvecklar kommunen och regionen på ett sätt som inte skulle inträffa om inte SIP fanns. De kom till kommunstyrelsens sammanträde – jag tror sex av gänget som drar i alla projekt och trådar. Vi visste att (V) troligen var ensamma om att stödja SIP med att LÅNA UT en miljon. S kom på vårt gemensamma gruppmöte med ett eget yrkande på avslag, men med ett uttalande om att SIPs verksamhet är bra och ska ha stöd. Ungefär så. Det visade sig att de borgerliga partierna, ja alla närvarande, stödde S-förslaget. Jag begärde votering och det blev 14-1. Synd om glada SIP-gänget men tydligt i övrigt.

Jon (KD) och hans skrivelse om att ”solligan” missgynnar Växjö, vilket ska tas itu med, blev det också votering om. S+V ville avslå, övriga ville bifalla den. Och övriga vann förstås med 9-6. Jag har inte tänkt på det innan – tyckte bara det var en helt onödig grej att ta upp – med det är ju inte SMHI som konstruerat solligan. Det är SVT. Vi ska alltså som kommun skriva till TV om att de ska göra solligan annorlunda! Hjälp. Upplysningsvis regnar det i Växjö just nu.

På övrigt tog jag upp klagomål från medborgare på vattenskotrarnas framfart i Helgasjön och Toftasjön. Det höga ljudet och svallvågorna påverkar både fåglar och människor negativt. –Jomenvisst. Det ska upp på dagordningen vad som går att göra. Trodde jag inte. Ska meddela en av medborgarna som hört av sig om detta. Han är riktigt arg och menar att kommunstyrelsen är feg, som inte vågar ta itu med skotrarna och konsekvenserna för vattenkvalité bl a.

Så flera timmars information om höghastighetsbanan och hur Växjö kommun ska vinna kampen om hur banan ska dras. Intressant och hela utvecklingen håller på att ritas om genom att nya bostadsområden ska byggas västerut istället för österut som planerats. Västerut ska nya stationen ligga. Det hela var intressant. Skadar inte att leka med idéer och tänka nytt. Dragningen i övriga kommunen är det Trafikverket som gör. Kommunen ska bestämma om stationsläget och betala kalaset. –Märkligt, sa Åsa K-B (S) att staten lägger allt på kommunerna. Och, ja, det är det verkligen. Undrar hur detta ska sluta och hur mycket Växjös invånare ska betala? Är själv mycket skeptisk till att göra ytterligare en barriär genom landskapet. För att ha glädje av investeringar i höghastighetsbanan krävs också stora satsningar på Kust till Kust-banan med mer.

Igår möte med kommunala gruppens arbetsutskott, sedan fullmäktigegruppen om dagens ärenden och som kronan på verket Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte. De mötena går alltid snabbt och är konkreta. Två medlemsmöten planeras under hösten, liksom inspelning av ett program på Öppna kanalen. Kom hem ca 20.00 på cykel, som fått punkteringen lagad. Idag mycket sittande på möten också. Spännande liv – faktiskt ärligt. Det går att påverka, också i opposition.

Imorgon inte ett möte förrän styrelsen i Bibliotekets vänner på kvällen. Ska bli roligt. Ett helt nytt uppdrag i den värld där jag känner mig väldigt hemma: Litteraturen.

Carin Högstedt

150902