30. aug, 2015

Myter och halvsanningar, fördomar och hatbrott, gofika, fönsterputs

Bra söndagskrönika av @pwolodarski i DN idag. ”Flyktingspöket går åter genom debatten”. Citat: ”Människor måste inte kvävas  lastbilar på europeiska motorvägar. Människor måste inte bli överkörda av höghastighetståg vid Engelska kanalen. Människor måste inte drunkna i Medelhavet”. Framför allt innehåller Wolodarskis text korrekta siffror på flyktingströmmarna. 60 miljoner på flykt, ja, och av dem är ca 40 på flykt inom sina hemländer. Drygt 600 000 sökte asyl i EU 2014. I EU bor ungefär 50 miljoner människor. Och så vidare. Det florerar myter om invandringens storlek. Vi som är humanister och anser alla människor lika mycket värda ska lära oss de riktiga uppgifterna och slå ner på lögner och myter så fort de upprepas. Annars blir de sanningen. Läs gärna och upprepa aldrig överdrifter, myter, fördomar, lögner!

Läser så Dagens ETC från i fredags. Helsida där på samma tema men om tiggeriet. Rubriken lyder ”Kunskap viktigt botemedel mot rädsla och populism”. Citat: ”Enligt skattningar av myndigheter och frivilligorganisationer kan det som mest ha funnits 4000-6000 fattiga EU-medborgare i Sverige i mars/april 2015. Om vi ska relatera dessa tal till någon fixpunkt fanns det vid senaste nationella hemlöshetskartläggningen i Sverige 34000 hemlösa under en mätvecka år 2011 och Socialstyrelsen räknar i senaste Social Rapport (2010) med att det kan finnas mellan 10000 och 30000 papperslösa i landet”. Skribenterna är en professor i socialmedicin och en professor i socialt arbete. De anser att överdrivna rubriker och utsagor om tiggeriets omfattning och påverkan på Sverige leder till rädslor hos allmänheten, populistiska utspel och aktiverat grupper som förstärker myter och rädslor. Kunskap ska motverka myter, halvsanningar, antiziganism och hatbrott. -Javisst! Vi ska möta myterna med kunskap.

En jätteskock björktrastar underhöll oss vid frukosten. De for omkring i träd och buskar. Vi blev inte kloka på vad de sysslade med. Nu är de puts väck. Stilla och varm kväll. Varvat inläsning av handlingar till möten i veckan med att dela flygbladen, de sista efter att maken L cyklat runt i timmar i nästan hela Sandsbro. Jag tog det som var kvar. Putsat fönster också och besökt barnbarn. Fick ”gofika” – kladdkaka, vispgrädde och blåbär.

Morgondagen börjar med möte med ansvariga för tillgänglighetspolitiken. Punktering på cyklen! Kan inte minnas när det hände senast.

Carin Högstedt

150830