26. aug, 2015

Muslimer är också människor, profitkvotens fallande tendens

Stilla kväll efter rätt lättjefull dag. Imorgon till Ronneby Brunn på så kallat strategisamråd. Förvaltningschefer, VDar, ordförande och vice ordförande i nämnder och styrelser samlas för två dagars lyssnande och lärande. Ser fram mot att lyssna på Mats Trondman. Det var länge sedan sist. Han ska prata på temat ”Urban längtan och att förstå och arbeta med en yngre generation”. Hela fredagen ägnas åt forskning, Linnéuniversitetet och framtiden. Helt klart mycket intressant.

 Hämtade barnbarnen på fritis i eftermiddag. Alltid lika trevligt att gå de ca 3-400 meterna till Sandsbro skola och gå i sakta mak med många avbrott tillbaka hem med dem. Det finns alternativa vägar, bara det, vem ska bestämma vilken väg idag? Det gjorde jag. Hade sett en kaninbur på sjövägen till skolan och lockade med att kanske det fanns en kanin i den. Det gjorde det inte, tyvärr. Stannade vid lekplats och iakttog att de klättrar väldigt mycket. På skolgården finns klättervägg och den är väldigt populär har jag sett. Bra. Det är det enda jag ångrar; att jag inte lärde mig klättra i bergen. Gått har jag, hasat mig fram, krupit upp till över 3000 m ö h. men aldrig klättrat med kedjor och doningar.

En ensam and kvackar väldigt högt. Det verkar alltid finnas någon and som är ”ful ankunge” och ensam. Eller? Tycker mig ha sett fenomenet vartenda år.

Ledaren i Dagens ETC igår: Roya Hakimnia ”Muslimer är också människor”. Min första reaktion. Ska det behövas en sådan rubrik? Min andra efter att ha läst. –Ja. Citat: ”Det är vidrigt att skriva den här artikeln. Religion mot religion. Men jag vet inte hur jag annars ska kunna nå fram i det rasistiska samhällsbruset. Våld är inte inpräntat i islam eller i någon annan religion! Det handlar om makt, resurser, rasism som finns överallt. I dessa tider när svart ställs mot vit, det partikulära vinner över det universella och invandrare har blivit ett ord som döljer människan, är det nästan revolutionärt att utbrista: vi är alla människor.” Jag brukar tala om människors lika värde. Tyvärr – det går inte fram. Det blir en bumerang av –nä, jag är inte lika mycket värd som de som kommer hit och får mat,  husrum och bidrag. Alla är vi människor är nog bättre. Plus att den ledaren – tack Roya Hakimnia! – var bland det bästa jag läst på sistone. Kunskap om fakta och hela den komplicerade verkligheten – vi är alla skyldiga att ta till oss. Och förmedla och prata om, skriva om.

Så läser jag Dagens ETC.s ledare av idag, Göran Greider om ”Kina och världskapitalismens slut ”. Hoppfullt. Inte i min livstid men kanske barnbarnen får uppleva en annan och bättre världsordning? Blir lite glad av att Greider skriver om ”profitkvotens fallande tendens”, en av Marx teser, som jag nu äntligen begriper! Trodde den var helt död.

Stilla. Mulet. Rätt varmt. Folk traskar förbi med sina hundar. Vilket lugnt hörn av världen jag sitter i!

Carin Högstedt

150826