25. aug, 2015

Åryd, nudging, fallfärdigt, på stan, våldtäkter som vapen

Cyklade tidigt till kommunhuset och satte igång med diverse administrativt arbete. Så till kommunstyrelsens arbetsutskott. V-skrivelse om att använda nudging (knuff i rätt riktning) fick bra svar. Ingen sa något och jag andades ut. Det går vägen. Det betyder att Växjö kommun i sitt miljöarbete ska använda både piska, morot och nudging – det vill säga knuff, vilket betyder att vi ska förändra beteende. Som jag tjatat om att det behövs beteendevetare, inte bara tekniker och ekonomer i det kommunala arbetet! Så kommer detta lättsamma begrepp (obegripliga också) och det verkar gå igenom.

I övrigt ett arbetsutskott med bra informationer och få beslut. S hade en skrivelse om förfallna fastigheter och möjligheterna att få rätsida på det. Hus står och bara faller ihop och det är svårt att komma åt på grund av den starka äganderätten. Tänkte på det igår när jag körde i södra kommundelen  så många fallfärdiga hus som borde tas om hand och få en värdig begravning. Svaret från den styrande majoriteten inte OK enligt min mening och S yrkade bifall till skrivelsen.

En skrivelse från (KD) om att Solligans sätt att räkna soltimmar missgynnar Växjö kommun blev otroligt nog besvarad med ett uppdrag till kommunchefen att skriva till SMHI. Tala om kärnverksamhet! S yrkade avslag vilket jag också gjort om jag haft rätten (ersättare kan inte yrka). Det är – som Malin Lauber sa – direkt pinsamt att kommunstyrelsen ska ägna sig åt solstatistik. Vi bor i en regnhåla hur vi än gör. Ikväll är det förresten riktigt fint väder igen efter ett välbehövligt regn i eftermiddag.

Så från arbetsutskottet till Storgatan i Växjö för direktkontakt med medborgarna. Vi delade (V)äxjös kommunnytt, som gjordes klart igår. Drygt 200  utdelade i ett rätt folktomt centrum. Blir orolig när jag märker hur det glesnar med folk i centrala stan. Uppehåller oss vid scenen på Storgatan och här är restaurang stängd och butik under avveckling. Men varför har inte dessa butiker/krogar ansträngt sig att bli tillgängliga för alla?

Cyklade hem och bytte till bilen för att köra till Åryd med (V)äxjös kommunnnytt. Kom hem dyblöt. Hamnade mitt i regnet. Återvände till stan och hämtade upp blad och partikamrat och vi chansade på bättre väder och åkte till Åryd. Vi gjorde rätt. Regnet avtog och vi fick ut dryga 400 blad.

Nu hemma och sista solen går ner borta på Koön, tvärs över sjön från vår altan. På Koön har vi campat otaliga nätter. En perfekt ö för bad och ett tält. Fler får inte plats. Bland de bästa stunderna hittills i mitt liv. Kvällar och nätter på Koön i Toftasjön. Inte bara vi som upptäckt denna ö. Ofta någon som övernattar när det är fint väder. Lite av en kamp att komma dit och paxa ibland. En midsommarafton missade vi och hamnade på ett väldigt dåligt ställe att sätta upp ett tält på.

Imorgon hämta barnbarn på skolan. I övrigt ta itu med politiska frågor och åtaganden, men har inga möten. På gott och ont. Får mer gjort om jag är jagad! Läste i Dagens ETC om hur väldtäkter används som maktmedel och vapen i krig och hur syriska kvinnor just ny flyr landet undan våldtäkter. Verkligen inget nytt men bra att få en sammanställning och reportage. Förstår egentligen inte att hela den ”normala” världen inte skriker ut sitt förakt för detta våld! I kvinnojoursammanhang har jag liksom hela kvinnojourrörelsen genom årens lopp försökt få människor att förstå viden av våld mot kvinnor, där det ytterst används som vapen i krig. Det har inte hjälpt. Hedersvåldet, krigsvåldet, våldet i nära relationer fortsätter och vi står där ganska maktlösa, vi som vill förändra, jämställa, jämlika, fredssträva. Det verkar utsiktslöst att få en ändring till det bättre. Eller?

Carin Högstedt

150825