24. aug, 2015

Kårestad, KommunNytt, Ingelstad, arbetsgrupp, spotta neråt

Utflykt till Kårestad igår kväll. Har köpt ett par gamla vykort från denna by, för min äldsta dotter bor i bygden. Vi gjorde nu ett försök att hitta lanthandeln och vykortet är bortåt 100 år. Det var väldigt enkelt. Frågade i ett hus där urinvånare bor. De visste och vi hittade lanthandeln, som nu är bostadshus, välhållet och förändrat men det var ingen tvekan. Små smala träd på kortet har vuxit till sig! Roligt! Härlig kväll på landsbygd med många hästar! Har ytterligare ett vykort som vi gått bet på, men tror vi ringat in: ”Utsikt från skolhuset”. Skolhuset borta men stenmur finns kvar? Kårestad ligger i Växjö kommun nära gränsen till Lessebo.

Denna dag började med att jag tog bilen till partiexpeditionen där fullmäktigegruppen skulle träffas för att göra ett (V)äxjös Kommunnytt. Detta utan att svara på frågan ”vad hände i fullmäktige senast?” De borgerliga har ställt in fullmäktige i augusti – orsak ej angiven. Vi ger ut vårt flygblad i alla fall. Processen gick snabbt. Jag tog paus för att vara rastfadder på Sandsbro skola. Jag är reserv i detta lag och blev inkallad. Från kl 11 till ca 13 är vi där två och två. Vi finns ute på skolgården – som är jättestor – Sandsbro skola har bra över 400 elever – rör oss och griper in och hjälper till om det behövs. Barnen rör sig mycket. Lite bråk om slänggungan, men inte allvarligt. Barnen klättrar, gungar, sparkar boll och är mycket aktiva. Jag frågade några vad de höll på med. De lekte mamma, pappa, barn och höll på att inreda ett hus med stenar. Andra lekte ”hästar”. Tittade hela tiden efter barnbarnen men det var det lilla jag såg till dem. Går i klass 1 och i klass 2. Som ”lön” får vi rastfaddrar äta lunch och det var en magnifik lunch. Hade ingen aning att det går att göra falukorv och kokt potatis så gott med tillbehör av flera sorters röror och sallader! All heder åt Inga-Lill i köket med flera! Jag frågade och det är sällsynt att någon klagar på maten.

Så tillbaka till partilokalen och si Kommunnytt tryckt i en upplaga som räckte till utdelning i Ingelstad och Tävelsås. Atti, Örjan och jag drog dit och fick ut 600 ex. Avslutade med glass från ICA. Så hemåt och till arbetsgruppen för omsorg och tillgänglighet.

Nu på altanen med frisk vind in, molnigt men skönt. En regnskur men hjälpte föga på gräset som är gult. Fått något mail med oro för vad som händer när det bor folk som är annorlunda på rastplatser. På twitter och facebook, på Smp.s debatt finns kommentarer som är ”elaka” men jag fördjupar mig inte i dem. Det handlar om V-förslag att romer, EU-migranter eller tiggare, vad man nu vill kalla bostadslösa fattiga, ska kunna bo ”tryggt” på någon camping. Det väcker känslor lindrigt uttryckt. Många har hakat på att det är kommunismens fel att de har det så dåligt i Rumänien och Bulgarien. Så jag ska vara tyst. Det är mitt fel.  –Ja, det må vara. Men i Frankrike? Eller vilket annat land som helst i Europa? Det är precis samma sak överallt. Vad är det för fenomen som gör att vanliga människor måste ha någon under sig att spotta på? Förstår inte. Men där är romerna, underst.

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott och därefter utdelning av Kommunnytt i Åryd och Furuby. Kommunnytt handlar mycket om bostäder, bristen på hyresrätter och vad som kan göras för att bygga fler; fler billiga hyresrätter för vanligt folk med vanliga löner och ungdomar, studenter… Finns på www.vvaxjo.se!

Carin Högstedt

150824