22. aug, 2015

Legal camping, avhumanisering, bostadspolitik, småskuret, retroparty

Första simturen men troligen inte den sista denna dag! Solen vräker ner över tangenterna och det är svårt att se. Frukost med tidningsläsning. Mycket om (V). Läste Smp igår och blev så upprörd att jag skickade iväg ett pressmeddelande på direkten. Handlade om vräkning av romer från en rastplats vid en infart till Växjö. Avhysning utan att anvisa en annan plats. Precis just det – behovet av en legal uppställningsplats – hade jag pratat med partikamraten Eva-Britt Svensson om i förrgår. Vi sa att en motion om det är befogad. Det finns förebilder. Uppsala kommun har beslutat om det. Jag har uppdraget att skriva och det ska jag göra efter den här bloggen. Jag kan inte förstå att vi fortsätter att behandla romerna som sämre folk än andra. Jag kan inte. När Smps reporter ringer upp mig, så berättar jag som det är. Vi har en kollektiv skuld till den här gruppen människor. Med det menar jag att romerna har funnits i Sverige i 500 år och förföljts, diskriminerats, hotats, bestämts vara illegala, vräkts… Det är inte bara romer, det är människor i utanförskap, ”tattare” kallade i min barndom. Det var personer som gjorde sysslor som ingen annan ville befatta sig med: Bödlar, hästslaktare… Som tack var fick de nedersta platsen  i samhällsordningen. ”Vi” är Sverige som nation som bör be om ursäkt istället för att avhysa utan alternativ.

Jag brukar berätta som det är: Jag gick i söndagsskolan som barn, i ett metodistkapell där tant Elin tog emot oss. Hon tog hand om de barn i skaran som hade det svårt; fattiga barn, barn i missbruksfamiljer. Jag iakttog. Hon lärde oss sjunga ”Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han (Jesus) sagt”. Det gjorde starkt intryck. Jag fick det inte att stämma med hur romerna pratades om och behandlades. Inte då, inte nu.

Så läser jag @mathiasbred i Smp idag. Om detta ämne och V-förslaget att ordna en legal uppställningsplats i stan. Det är ju fler som behöver. Troligen studenter inom kort och bostadslösa finns det alltid. Jag läser alltid ledarna i Smp, ingår ju i den ”politiska tjänsten” . Jag vet att Bred är både klok och bildad. Jag vet att Bred förstår vad jag menar med kollektiv skuld, men han kan inte låta bli att misstänkliggöra mig och mitt parti, som skyldig till romernas situation i gamla östländer. –Ja, den var förfärlig och är fortfarande. Och i Sverige avhyses folk, hotas, hatas, misshandlas, registerförs. För mig handlar det om vanlig humanism, människors lika värde och att erkänna att i praktiken har inte alla lika värde. Sämst ställda i det fallet i Europa är romerna.

Självfallet är det bästa och nödvändiga att hjälpa folk där de egentligen bor. Självfallet! Långsamt vaknar insikten och Sveriges regering arbetar med detta. Det är bara det att det tar tid. Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om att fördomar och förakt, grundat i århundraden, ska brytas ner. Vad gör vi då under tiden? Det är det som är frågan. Vad gör vi med dem som kommer hit och tigger och uppenbarligen stör ”ordningen”, samhällsordningen? –Ja, det absolut bästa torde enligt min mening vara att behandla dem som människor, ge barnen framför allt undervisning, få upp dem från gatan och syssla med annat än tiggeri. På hemmaplan, i Bulgarien och Rumänien, kan dessa människor ha stor glädje av erfarenheterna från Sverige och Växjö.

Fortsätter läsa Smp. ”Femklövern”, M,C, FP, KD, MP, skriver artikel om bostadsbyggandet, ett svar på Vänsterpartiets artikel häromdagen, som handlade om behovet av hyresrätter. Dagens svar har rubriken ”Mångfald före gammal politik ger 3000 bostäder”. Artikeln avslutas med ”En mångfald och större dynamik i bostadspolitiken har mycket större möjligheter att lösa bostadsfrågan för fler växjöbor än Vänsterpartiets planekonomiska tänkande”. Jag läser V-artikeln igen; ”Vi välkomnar privata bostadsbolag som vill etablera sig i Växjö, men det blir inga fler lägenheter om Växjöbostäder säljer 2000 lägenheter som den styrande alliansen i Växjö föreslår.” Planekonomi!?!?

Ibland känns politiken så småskuren att jag tror det är läge att bara verka ideellt i sociala föreningar och sammanhang.

Igår kväll hade vi ”retroparty” här. Mina tre döttrar, två barnbarn, svärson och farmor till barnbarnen åt grillkorv med bröd och  Slottssenap på papperstallrikar. Äntligen en kväll med folk här utan risk för regn och rusk.

Idag med maken L till Idé- och kunskapscentrums kulturfestival i Hovmantorp. Det är den samlade tillgänglighetsrörelsens arrangemang.

Carin Högstedt

150822