17. aug, 2015

Medvind o motvind, Fyllerydsskogen, Nalle Puh

Dagens blogg från Växjö, vänster och Högstedt

Medvind till kommunhuset. Motvind hem så in i väggen. Åkte hem för att datorn i kommunhuset krånglar och jag måste få iväg vissa saker. Kanonväder hela veckan – förutom blåsten. Vilken augusti! Juli redan glömd.

Imorgon drar Vänsterpartiet Växjö igång den utåtriktade verksamheten på allvar. Vi har ett för var och en intresserad öppet möte. Det handlar om samhällsplanering, trafikfrågor, natur och behovet av ytor för rekreation, djur och växter. Ibland uppstår konflikter. Alltsedan jag började med kommunpolitik har Fyllerydsskogen, ett för många nära skogs-, ängs- hagmarksområde, varit hotat av exploateringsivrare. Min första kommunala debatt handlade om det. Då var en väg tänkt att dras genom skogen. I Fyllerydsskogen finns naturreservat, flera torp som drivs av föreningslivet, golfbana, jordbruk, allsköns aktiviteter,  elljusspår, lingon, blåbär, hallon. I ena änden byggs nu bostäder och i andra planeras för en trafikplats . Och det är den vi har möte om imorgon i VAIS-torpet kl 17.30.

I Fagrabäcksrondellen, som alltså ska göras om till något helt annat och ytkrävande, är det bilköer morgon och kväll. Det är inte miljövänligt, men det är inte heller miljövänligt att underlätta för bilismen. Går det att underlätta för bussar enbart? Går det att göra P-platser vid stadsgränsen innan rondellen och sätta in shuttlebussar för dem som ska till centrum? Är köerna så tråkiga att de uppmuntrar samåkning och kollektivtrafikåkande på sikt?  Hur mycket koldioxidutsläpp och hårdgjord yta kan sparas men annan lösning? Till vår hjälp har vi projektledaren från Trafikverket Magne Holm och trafikchefen Växjö kommun P-O Löfberg. Alla välkomna och vi hoppas på diskussion och klargörande innan det är för sent. 100 milj kr har jag sett en siffra att prognosen på kostnader är. Det går att sätta in ett antal bussar för den summan under ett antal år för en knuff i rätt riktning.

Sedan kan en ta fel ibland. När golfbanan planerades protesterade vi i V Växjö. Lite ryggmärgsreflex men framför allt rädsla för att den skulle dra in trafik i skogen. Men det visade sig att Gasrikets golfklubb har visat sig ta miljöfrågor på allvar, gjort fågelinventeringar, lyft fram fornminnen och banan smälter väl in i landskapet.

Nils Fransson (FP), ordförande i byggnadsnämnden i Växjö kommun, är en mästare i att göra sig korkad. Han undrar i en insändare varför S och V är mot bostadsbyggande: ”Tisdagen den 11 augusti 2015 lär gå till historien som en av de mörkare kapitlen i Växjös historia vad det gäller försöken att skapa fler bostäder i Växjö”. Citat Nils F Smp.

Nalle Puh sa en gång att ”en ska vara tålmodig med den som inte lyssnar. Hen kan ha ludd i ett öra.” Du och de andra i den moderatledda kommunregeringen vill bygga nytt kommunhus (vi har nyss invigt en ny entré för 40 milj kr till det gamla). Ni vill ha det nya kommunhuset på Norrtull eller Stationsområdet. Nåväl. Om vi nu nöjer oss med det gamla huset och bygger bostäder på Norrtull/Stationsområdet. Bygger vi då inte centrala bostäder? Det är Vänsterpartiets tanke och det upplyste jag kommunstyrelsen om. Vi tror nämligen det är extremt dyrt att göra om kommunhuset till bostäder. Dyrare än att bygga nytt. Centrala bostäder behövs och ska byggas. I åratal har vi drivit på om bostäder på Arenastaden och Bäckaslöv. Till skillnad från er som hellre ägnar er åt försäljningar och ombildningar till bostadsrätter. Till skillnad från er som på åtta år inte fick fram en nationell bostadspolitik, som leder till bostäder för vanliga löneanställda, studenter och ungdomar. Ert resultat blev ett Attefallshus.

Carin Högstedt

150817