16. aug, 2015

Toftasjön runt, bankvinster, föreningsliv, Sandsbrobollen

Lugn helg. Förmiddagen igår på Sandsbrobollen, stortävling mellan en mängd lag i de yngre årgångarna. Vi, maken L och jag,  har ca 300 m till fotbollsplanen Sandavi. Barnbarn, nyss fyllda åtta, deltog i ett sandsbrolag. Därav vårt intresse. Mycket folk, föräldrar och anhöriga och vackert väder. Idag upp tidigt och så tog vi oss för att cykla runt Toftasjön. Det är ca 15 km, omväxlande natur och vägar. Ser spår av vägar in i skogen och husgrunder. Det bodde en gång i tiden bortåt 200 människor utmed den slingrande vägen som förbinder RV 23 med RV 25. Fanns gott om torp under Gårdsby säteri. Finns mycket fakta och historia i en skrift ”Toftasjön runt” utgiven av Växjö kommun. Industriminnen passeras också; sågverk, stenbrott, kvarn har funnits och sågen är kvar men inte igång.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, skriver ibland långa resonerande ledare. Inte svart-vitt. Idag är en sådan – Alice i sagolandet. Den handlar om Alice Teodorescus sommarprogram i P1. Jag har inte hört det men läste Viola Baos recension i SvD. Den går ut på att ”berättelsen om den duktiga flickan blir ett sätt att flytta fokus från en osäker och orättvis samhällsordning till individuell prestation”. Lifvendahl resonerar kring detta på ett sätt som tilltalar mig. En behöver inte hålla med vare sig den ena eller andra men ledaren/krönikan idag är intellektuellt resonerande om Jantelagen, om strukturer som förtrycker individer. Men de individer som lyckas ta sig förbi strukturerna och frankt berättar om det? Ser inte vänstern de som goda exempel? Lifvendahl påstår det, att enkelt uttryckt vänstern trycker ner individer. Jag håller inte med, men tycker ändå att krönikan idag är läsvärd.

I DN idag finns ett långt reportage om föreningslivet i Sverige som borttynande. Partimedlemmarna minskar; 1980 var 13,8% av invånarna mellan 16 och 84 medlemmar i något parti. 2014 var det 5,2%. Men för drygt 10 år sedan, när jag satt i SKLs demokratiberedning, sas det också att ca 5% var medlem i ett parti. Så –hur mäts och av vilka? Strunt samma. Trenden är neråtgående. För partiväsendet och många föreningar. I reportaget är det Friluftsfrämjandet, Scoutrörelsen och föräldrakooperativ som är exempel på organisationer som går bakåt. Men om en lägger till alla grupper vi är med i på Facebook???  53% av svenskarna arbetar ideellt (2014). Inkluderar det alla som vårdar sina föräldrar, sina funktionsnedsatta anhöriga? Mitt intryck är att nästan alla arbetar hur mycket som helst, både för lön och ideellt. Jag undrar hur många hundratals/tusentals ideella timmar som ligger bakom Sandsbrobollens två dagars fotbollsmatcher? Men föreningslivet förändras över tid.

Det blir många läsefrukter idag. Dagens ETC i onsdags: Vinster i miljarder efter skatt, AB Volvo 3,5, Vattenfall 8,3, Swedbank 16,5, Nordea 31,5. Miljarder. Stefan Koch gör en analys av det ekonomiska läget i landet och det är inte gott. Finanssektorn har blivit centrum, inte de stora producerande företagen. Vad gör bankerna pengar på? Jo, ränteinbetalningar och spekulation. Det är ”en olycka i slow motion” enligt Koch.

Det blåser. Hård ostlig vind drar över sjön rakt in på vår altan. Annars är det varmt och skönt. På andra sidan sjön, där vi cyklade, var det lugnt.

Carin Högstedt

150816