7. aug, 2015

Fattigt folk, värme, Karl-Oskar, Lasermannen

Rekommenderar ledaren i Dagens ETC av Andreas Gustavsson: Sverigedemokraterna har hittat en ny bästa vän – den borgerliga ledarsidan. Det handlar om ledarna i Dagens Industri, GP och Expressen. Det handlar om trenden till normalisering av rasism, om skriverierna med anledning av SD.s annonskampanj. Det handlar om förlöjligande av de som kallar rasism för rasism och vägrar en normalisering. Jag läser och tänker på ”Lasermannen” av Gellert Tamas med undertiteln ”en berättelse om Sverige”. Lasermannen – det har jag skrivit förr och sagt många gånger i olika sammanhang – är en urbra bok om lasermannen men framför allt om vad som hände i Sverige när Ny Demokrati satt i riksdagen och hur det påverkade sinnena och politiken. Vi är inne i en sådan fas igen. Fattiga människor vräks, misshandlas, blir beskjutna idag i Sverige. Och det parti som starkast driver på förbud för tiggeri t ex, som en slutlösning på något (?) växer och växer.

Den kvinna som ofta tigger vid COOP på Norremark berättade idag att hon ska åka till Bulgarien som imorgon. Hon ska hem till sin mamma som ska opereras i magen, om jag förstod rätt. Allt får de betala själva, finns ingen försäkring. Till och med sängen på sjukhuset kostar. Kvinnan ifråga pratar lite spanska så vi kan göra oss förstådda på någon slags esperanto.

Klockan är 17.20, det är 26,1 gr varmt i Sandsbro, Växjö. Har varit en ljuvlig sommarvecka med bad med barnbarn. Fikonträdet har ett embryo till fikon, stockrosen blommar. I Växjö är det Karl-Oskardagar. Karl-Oskar och Kristina möttes inte av taggtråd när fattigdomen drev dem till Amerikat. Ca 1 miljon svenskar kände sig tvungna att emigrera på grund av fattigdom och svält, politisk och/eller religiös förföljelse. Det är inte så länge sedan. Sverige var extremt fattigt. Hur många hade svultit ihjäl av de som flydde från Sverige, om de inte hade haft något att fly till?

-Ja, som sagt, det är Karl Oskar-dagar med mycket program och marknad. Ola Salo dyker upp sent ikväll t ex. Jag cyklade in till stan och strosade runt lite. Mycket folk och tropiskt varmt.

Carin Högstedt

150807