27. jul, 2015

SIP - Funkibator, Lär dig av en syster, besök och skoj

Besökte igår SIPs loppis på gamla glasmästeriet Söder Växjö. SIP betyder samhällsomvandling i praktiken och det är precis vad den ideella föreningen ägnar sig åt. Gå in på http://funkibator.se och läs om funkisförmedlingen, en arbetsförmedling för funktionsnedsatta. Läs om alla verksamheterna som är igång och vad som komma skall! Bli glad och lycklig över att så mycket positivt händer för så många som har det knepigt i livet! Bli medlem i funkibator! För att komma igång med riksförbund/förening behövs  av formella skäl fler medlemmar.

Denna dag började med att vi, maken L och jag, besökte en informell presskonferens som föreningen Macken och Växjö kommun höll i. Mest Macken, tror jag. Eftersom Växjö kommun fått utmärkelse som Årets nybyggarkommun, så skulle nu hållas en pressträff - öppen för vem som - med ett gäng nya svenskar som startat företag, nybyggare. Trevlig och ovanlig inbjudan, som gjorde att jag vi ville dit och träffa dessa företagare och lyssna. Det kom mediafolk! Och där var en man som köpt en pizzeria där hela familjen arbetade. Jag tror att de var väldigt nya i Sverige. Där var en palestinsk kvinna som startat frisörsalong, för kvinnor med eller utan slöja. Hon har en idé som blir en projektansökan till "Lär dig av en syster", som bryter med någon byråkratisk regel. Där var representanter för "Mammornas café" och för ny "inkubator" för de som vill presentera västafrikansk mat och kultur. Jag måste säga att Växjö kommuns tjänstemän på näringslivsavdelningen gör ett bra arbete med de sociala företagen och möjligheterna till utveckling. Kan säkert bli ännu bättre, men det finns engagemang! Jag var själv en av två ansvariga för "social ekonomi" i kommunstyrelsen för ett antal år sedan, när S+V+MP hade makten i kommunen. Jag tjatade mig till uppdraget (som inte fanns på kartan innan), jag såg till att fullmäktige tog en policy, att vi var med i internationella nätverket REVES etc. Det arbetet lever. Nöjd blir jag aldrig men lite stolt är jag.

Så kom barnbarnen från Gasslanda. De hade bestämt sig innan de kom; Här var det tråkigt och de behövde en busstur till Samarkand för att få skoj. De lyckades naturligtvis få med sig bonusmorfar L och uppdraget var att införskaffa en diskpropp, en propp till diskhon, som är jätteviktig för oss som inte har diskmaskin. Själv var jag hemma och inväntade min bror Thomas med hustru Anne från Gusum. Först kom barnens föräldrar, som haft lite ärenden för sig, sedan kom Thomas och Anne, sedan kom barnen och maken L, glada i hågen med en ny diskpropp - som var helt fel...

Imorgon Tingsryds marknad, där V Tingsryd har tält och info. Välkomna dit! Tingsryds marknad är stort!

Carin Högstedt

150727