26. jul, 2015

Lysande och upplysande artikel, Kronobergs slottsruin, i döda poeters sällskap

I dagens DN finns en debattartikel av Simon Grenholm och Anton Grenholm, en  är civilingenjör inom samhöllsbyggnad, energi och miljö, en är universitetsadjunkt i medicinsk vetenskap. Rubriken är "Vinsterna av effektivisering äts upp av ökad konsumtion". Den är lysande och upplysande om det faktum att vi svenskar avsätter det tionde största fotavtrycket per person av alla världens länder när det gäller hur stor ekologisk yta som krävs för all konsumtion och allt avfall. Om alla länder beter sig som vi krävs det 3,7 jordklot. Ofta hörs att vi i Sverige och Växjö kunnat kombinera minskade koldioxidutsläpp med ökad tillväxt. Det måttet innehåller dock inte den konsumtion som består i import eller produktion utomlands. Som de båda skriver har skorstenarna förlagts i framför allt Kina. Smutsgörat har vi utanför våra egna gränser. Läs artikeln som säger att vi kan effektivisera och dra nytta av effektiviseringarna genom att använda vinsten till att anställa fler i offentlig verksamhet (där det behövs) och till förkortning av arbetstiden. Då blir det en god miljöaffär som ökar välfärden.

För två år sedan - juni 2013 - hörde jag forskare prata på detta tema i Virserums konsthall på ett seminarium. Det föll fjäll från mina ögon. Eller hur man nu säger. Efter det har Växjö kommuns miljöprogram reviderats och här finns det räknesätt som har helhetsperspektivet nämnt och tjänstemännen är väl införstådda med svagheten i det vanliga sättet att redovisa. Det som säger att koldioxidutsläppen minskar per person och det trots att tillväxten ökar. Helhetsperspektivet saknas. Det är inte hållbart. Hur ska den nödvändiga omställningen  ske? De båda skribenterna menar att något står i vägen för politiska beslut i den riktning som krävs. Det är alltid den kortsiktiga tillväxten som prioriteras.  Läs artikeln! Sprid den via sociala medier! Våra barnbarns barn ska inte säga att vi inte försökte, inte förstod, inte tänkte på det.

DN hade mer njutning idag. Kultursommar. Ja, igår också förresten: Kallifatides berättar om sitt möte med bibliotek och böcker. Jättebra berättelse! Idag författaren Jerker Virdborg som cyklar mellan döda författares gravar i Stockholm. Så väldigt bra. Börjar med Maria kyrkogård och Stagnelius grav  där. Maria kyrkogård ligger ett stenkast från SKLs (Sveriges kommuner och landsting) kontorshus på Hornsgatan. Där har jag varit på många sammanträden och haft nöjet att uppleva kyrkogården och författargravarna, så fort det blivit paus. Virdborg skriver att när han kommer in på kyrkogården så går pulsen ner: " Äntligen - hemma." Jag brukar tänka att har jag levt något annat liv tidigare, så är jag begravd på Maria kyrkogård.

Det obligatoriska sommarbesöket på caféet vid Kronobergs slottsruin, Ryttmästargården,  med barn och barnbarn  har gått av stapeln idag. Vi ställde inte in på grund av dåligt väder, utan byltade på oss och satt inomhus. Såg lite absurt ut när vi tittade ut och såg ett gäng paraplyer, täckjackor, stövlar komma gåendes mitt i sommaren. Slottsruinen ägs numera av Statens Fastighetsverk istället för Riksantikvarieämbetet. Jag när fortfarande en förhoppning att nye ägaren ska lägga resurser på att göra ruinen användbar till utställningar, möten, fester, teater, konserter genom att rekonstruera en del av den gamla vasaborgen. Finns stora möjligheter. (V) skrev motion på det temat för ett par år sedan. Det blev en förstudie och alla berörda var positiva till förbättring av användningsmöjligheterna. Sedan väntades ägarbytet in och nu är det genomfört och möjligheterna ligger vidöppna.

Carin Högstedt

150726