22. jul, 2015

Julafton eller? Attsjös nya sjö, Bergdala, blå himmel kvällstid

Igår dukade vi för 10 personer - inomhus. Kändes som julafton. Kallt och blött, långt från bad och utelekar, när alla barnbarn med fler var här. Gick dock bra. Till och med en promenad torrskodda lyckades vi pricka in.

Idag utflykter åt många håll med maken L.s son och barnbarn plus barnets farmor. Bland annat var vi i Attsjö och såg äntligen den återskapade sjön, som bybor med fler lagt fyra år på att verkställa. Sjön torrlades ca 1920 och nu är den på väg att bli sjö igen. Tanken är inte badsjö utan fågelsjö. Två fågeltorn finns och vindskydd med grillplats. Stigen - eller gångvägen - runt sjön är gjord för att kunna rulla fram med rullstol och fågeltornen är också tillgängliga. På webben finns info och man tror att arter som ska etablera sig är kricka, gräsand, knipa, skrattmås, svarthakedopping, trana och småfläckig sumphöna. Vi såg fåglar men saknade kikare. Detta ska vi göra om. Nu vet vi hur det ser ut och var det ligger. Vägen mellan Furuby och Dädesjö i Växjö kommun! Intressant projekt och värt uppskattning. Onsdagskvällar promenad gemensamt. Googla Lilla Attsjön för mer info.

Gjorde också ett besök på Bergdala glasbruk, som mot alla odds är igång igen. Körde Vitarörsvägen hem. Den går mellan Furuby och Risinge, en upplevelse som inte många hittat. Svårt att möta en annan bil! Men sevärd och helt undanskymd.

Nu kväll och jag gjorde goda lammfärsbiffar med stuns från lammkrydda, inköpt på Krusmyntagården utanför Visby under almedalsveckan. Himlen är blå - som så ofta den här tiden i Växjö, efter en molnig och rätt kylig dag i övrigt. Går en upp jättetidigt så kan det vara sol. Sedan tornar alla moln upp sig för att skingras på kvällen.

Startade dagen tidigt. Radio Kronoberg intervjuade om interpellationen om fågellivet 7.10. I övrigt politiskt lugnt. Håller inte med Göran Greiders senaste ledare i Dagens ETC. Han menar att lupinerna är en "invasiv art" som tränger ut och tar över de svenska vägkanterna. Brukar gilla Greider men nä, inte tusan tar lupinerna över. De är en av många vägkantsblommor och vackra som tusan.

Imorgon återigen en dag utan måsten. Lycklig över det. Kanske ägnar mig åt planering av kommande släktträff. Kanske inte.

Carin Högstedt

150722