16. jul, 2015

Sista dagen, läsefrukter, sovit ute

Cagnes-sur-mer, Frankrike, torsdag 16 juli kl 9.00.

Sen morgon. Maken L ”sov” ute mest hela natten på grund av värmen. Ute var det ”bara” 23 gr när det var som svalast. Saknas AC i lägenheten. Läst ut Ekbäcks ”I vargavinterns land”. Intressant idé att utifrån ett år i historian – 1717 – skriva en deckare eller liknande om storpolitiken, som utspelar sig i Lappland. I en bygd med en kyrka, en präst, en klockare, några nybyggare och samerna och mörka hemligheter. Tänker mycket på palestinierna på Västbanken, på ockupationen av deras små landytor, på ursprungsbefolkningar överhuvudtaget och på det faktum att Sverige ännu inte skrivit under ILO-konventionen, som handlar om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Härlig morgon med fräsch luft, blå himmel, som och stigande temperatur. Sista dagen. Imorgon åker vi hem. Tog en lång promenad igår eftermiddag. Gick utmed floden som rinner genom staden. Stora fiskar, många fåglar: Gräsänder, skedänder, sothöns, duvor i mängder, skrattmåsar. Floden och stränderna är skyddat naturområde står det på skyltar. Kunde skötas bättre. Hemma kommer det nu mer pengar till att sköta naturreservaten. Hög tid. Har läst att våra vandringsleder inte håller måttet. Spänger är borta eller trasiga osv. Då blir det svårt att attrahera naturturister. En led ska vara bra skyltad och underhållen – annars  återvänder man inte.

Följt med lite dåligt i händelserna hemma i kommunen. När vi åkte försökte jag få reda på varför rullstolsrampen på Evedal är i oanvändbart skick mitt i sommaren. Det tog tid. Jag låtsades vara en vanlig medborgare, använde både twitter och facebook. Efter några dagar kom ett vänligt svar att rampen ligger på Evedal mitt på stranden. -Den är ju oanvändbar för rullstolar, invände jag. Då fick jag beskedet; det saknas delar och de beräknas komma v 33, som ju infaller i mitten på augusti! Inga upplysningar om sådant på nätet, bara att på Evedal och i Sandsbro finns tillgängliga badplatser. Det är sånt här som gör att jag tror inte det är någon god idé att avskaffa alla samverkansråd  (utom ett) med handikapporganisationerna. Vi behöver sannerligen direktkontakt med många olika representanter för att få reda på hur verkligheten ser ut.

Nu till turistbyrån och internet en timme, därefter bad och bad… Skönt att simma i vatten som håller ca – tror jag – 30 gr.

Carin Högstedt

150716