10. jul, 2015

Urbaniseringen, bra insändare, packat och klart

Packat för semesterveckan, olästa tidningar och böcker, datorn ska med. Tåg till Kastrup om ett par timmar. Kattvaktsschema fördelat på de tre döttrarna.

Flera riktigt bra insändare i lokaltidningen Smålandsposten idag: Signaturen Arbetsgruppen unga för landsbygden. Finfint formulerat om det positiva med landsbygden! Visst pågår en urbanisering lokalt och globalt, en strid ström av medborgare som dras till storstadsområdena. Men i Växjö kommun finns även en rännil av medborgare som dras till landsbygden och bygger nya hus mitt uti tjotahejti. Trots vetskapen att det är svårt att få igen pengarna för ett nytt fint hus. Flera byar ökar i folkmängd. Det är mycket positivt. Angeläget att politiken skapar än bättre möjligheter att bo och verka utanför stan, t ex genom att bygga ett bredbandsnät som  fungerar bra.

Carl-Olof Bengtsson (S) skriver bra - för tredje gången - och frågar om hur Susanne Frank (M) vill finansiera regionbudgeten. Snart måste väl detta få svar!?

Börje Svensson, flitig insändarskrivare och medborgarförslagsskribent, uppger att Länsstyrelsen fått 125 milj kr till lokala klimatinvesteringar. Han tycker Växjö kommun ska ansöka om medel till utbyggnad av elbilar i stan men även i tätorterna som Lammhult, Braås, Ingelstad. Elbilar till parkförvaltning och äldreomsorg, laddstolpar och solcellstak. Javisst!

Andreas Fransson skriver under rubriken Vad hände med vår medmänsklighet? Så otroligt välformulerat om en äldre man som förnedrar en EUmedborgare med gester och ord. Andreas blir vittne till detta och ställer frågor till den förnedrande mannen.

I samma tidning får vi reda på att Växjö kommuns mottagande av flyktingar ligger under rikssnittet, mätt med måttet asylsökande/folkmängd. Vi ligger på plats 139 av Sveriges kommuner. Tack Bo Ströberg för reportaget.

Carin Högstedt

150710