7. jul, 2015

Storlommen, jämställd kompetensutveckling?, artikel i Smp, rekognocering

Igår morse var åtta storlommar på rad nära land i Toftasjön. Tror inte det är två häckande par med två ungar var utan att de har börjat samlas från fler sjöar häromkring. De gör så. Upp till 11 har vi sett samtidigt i en slags dans.

Jobbade några timmar från kommunhuset igår förmiddag. Lämnade in interpellation om hur jämställd/ojämställd kompetensutveckling Växjö kommuns anställda får del av. Resurser? Tid? Möjlighet att påverka? Hur får kvinnor och män del av utveckling? Inspirerad av en insändare härförleden i Smp av Unionen Smålands ordförande om just detta. Utredningar säger (naturligtvis) att män får mer än kvinnor sett över alla branscher. Hur ser det ut i Växjö kommun? Det är min fråga.Interpellationen finns på www.vvaxjo.se.

Det gör även en artikel jag skrev söndagen 28 juni efter att ha läst ett reportage där centerns kommunalråd i Växjö kommun uttalar sig om tillgänglighetspolitiken. Den la jag under fliken "Det här har media ratat" (ungefär så heter den fliken), viss om att Smp inte skulle ta in den. Av outgrundlig anledning. Men idag fanns den där! Så jag får väl ta bort den från just den fliken. www.vvaxjo.se. På tal om tillgänglighet; hörde igår att rampen på Evedals badplats inte fanns där vid midsommar. Ska kolla med egna ögon både den och Öjaby - som är de två badplatserna med ramper för rullsolar - imorgon. Sandsbro har tillkommit, vilket jag skrev om för ett tag sedan.

Idag har mellandottern och jag letat efter våra rötter, boplatser och historia i Döderhult och omkringliggande socknar. Vi har rekognocerat inför träffen med mina syskon och respektive i början av augusti. Vi letade framför allt boplatser på min mormors sida. Först Koppraböle i Fågelfors socken. Dålig information på kartor och inte skyltat. Små vägar. Stannade och frågade en man. Var är Koppraböle? Det är här, sa han. Han visade sig vara ensam boende i den byn, i ett hus som han ärvt av sin kusin. -Vi kan vara släkt, sa jag. Här bodde min mormors farfars barn. Koppraböle kommer man inte till om man inte letar, det är ett som är säkert.

Spinketorpet under Hammarsebo, där föddes min mormor och hennes nio syskon. Det brann ner efter åsknedslag förra sommaren, men visade sig vara uppfört igen. Bra. Ett mycket gammalt båtsmanstorp vid Hammarsjön.

Vi hittade Fiskarefällan - vid vägs ände. Sommarbostad, inte särskilt frekvent använt. Varför heter detta ställe mitt i skogen Fiskarefällan kan man grunna över. Ligger inte långt från där jag bott under ungdomen, men jag har aldrig tidigare varit där. Gäller även Skrabbhorfvan. Dit finns ingen körväg ända fram. Det var torp under Saltvik 3 utanför Oskarshamn och här huserade bl a mormors morfars farfars son med familj. Såg resterna av grunder och de är nu använda för liten sommarbostad. Väldigt igenvuxet.

Kanske bäst av allt (jag har bara berättat litegrann) var att hitta stigen mellan Smältängen, där min familj bodde från 1955 och till runt 1970, och Långebergsvägen. Vi hittade den! Gick den! Den är smal och lite använd numera och dessutom sönderkörd av skogsmaskiner bitvis, men den finns. Skogen är avverkad till stora delar och det förrycker perspektiv och känsla men i alla fall. Här gick vi med korna från Långeberg till Smältängen, fram och tillbaka. Förstår att detta är mitt introverta nöje, men hela dagen har jag ägnat åt - någon form av forskning  kan man väl kalla det - med benäget bistånd och kartläsning och googling av dotter. Det ger mig mycket tillfredsställelse och underlag för en god helg med syskon så småningom.

Carin Högstedt, som ska titta på Allsång på Skansen.

150707