5. jul, 2015

MR-institution, Skrabbhorfvan, Galleri Garaget, Håkan Palm i Lädja

Mycket bra tt regeringen överväger någon form av Mänskliga rättigheter-institution i Sverige. Många länder har MR-institut för att se till att de konventioner man skrivit under efterlevs. Det är si och så i Sverige och därför får vi negativ kritik t ex om tillgänglighetsarbetet. Ska bli bättre!

Varit i Berg med omnejd idag med maken L och mellandottern. Varmt som i en bastu, men vi besökte loppisen vid Bergs bygdegård och hittade några nödvändiga småprylar. Fikade och pratade med bl a Stig Fransson (S) från Lammhult. Fortsatte till partikamraten Tegius loppis. Hittade en fin nysilversockerskål, som någon ska putsa. Kärde till Lädja och Håkan Palms möbelsnickeri - alltid lika spännande. Mycket skicklig, Håkan. Har en träfågel han gjort sedan tidigare. Här fanns också en korgmakare från Bollebygd, som nog är unik i sitt slags korgmakeri. Vi beställde en korg, som ska rymma tidningar, de olästa och ipads o dy. Behöver ju inte ligga på borden.  Så till Galleri Garaget, ett osannolikt galleri som blommar upp på Bergveckan. Årets konstnär är Kjell Sundberg, Kristinehamn. Maken L fastnade för en målning till sitt arbetsrum på Region Kronoberg. Inte många gånger vi varit i detta galleri utan att fastna för något. Som vi haft och har glädje av varje dag! Det är kvalité på dessa utställningar. Vi badade i svett och kom hem och jag simmade lugnt i Toftasjön ett tag. Vattnet nästan ljummet.

Nu håller jag på och förbereder årets släkthelg i augusti. På tisdag åker mellandottern och jag och rekognocerar rutten. Utgår från min mormor och hennes anmödrar/fäder. Tagit fram "ekonomisk karta över Sverige" som flygfotograferades 1937-39. Där hittar jag en hel del boställen som jag vill besöka och visa mina syskon. Hittar enkelt Skrabbhorfvan och ser att det finns ingen väg dit, bara gångstig. Nu är stället omdöpt till Dalhem. Ligger utanför Oskarshamn. Skrabbig betyder dålig enligt ordboken och det var inget överklassställe, så mycket är säkert. Finns det kvar? Finns det väg dit? Spännande.

Sista kvällen med 29 gr så här dags? Prognoserna verkar hotfulla. Imorgon födelsedagskalas i Gasslanda - Kajsa, barnbarn, blir 8 år!

Carin Högstedt

150705