2. jul, 2015

Almedalen, göktyta, sommar, första doppet

Kom hem från Almedalen kl 22.00 igår kväll till ett Växjö med skön värme. Sommaren kom till Gotland när vi var där och idag fortsätter den här i Växjö med bortåt 30 gr. Mätte upp 20 gr i sjön på morgonen och tog första doppet i år. Har jag någonsin i mitt liv börjat bada så sent? Inte vad jag minns.

Gotland var vackert till max - blåelden i full blom. Jag var inte där betald av någon organisation och levde privatliv vid sidan av seminarier och liten insats vid Noaks Arks tält nere på Skeppsbron. Maken L, som ägnade sig åt vindkraft och energi, och jag bodde hos min bror och svägerska i Hablingbo, sex mil söder om Visby. De har för länge sedan emigrerat från fastlandet till Gotland och även en av sönerna med hustru och barn, som bor i Mästerby. Vi satt ute och åt på kvällarna utan att frysa nämnvärt, vi gjorde utflykter och tittade på t ex Krusmyntagården. Vi såg en göktyta minsann, på nära håll. Bedårande vackert utmed stränderna. Maken L delvis med på utflykterna. Jag vigde tisdagen åt själva Almedalen och deltog bl a i seminarium med titeln Feministisk analys av arbetslinjen med Gudrun Schyman som moderator. Det seminariet och innehållet lockade många - fyllde biografen Roxy. Bra. Flera inbjudna talare gav sin syn på kortare arbetsdag. K Hermele, nationalekonom, redogjorde för en rapport som han kom ut med åt FI denna dag om just arbetslinjen och behovet av kortare arbetsdag, för ett bättre liv för fler. S Engblom talade för TCO som numera gett upp krav på kortare arbetsdag. Tyvärr har jag slarvat bort namnen på övriga talarna, men alla gav sitt perspektiv på nyttan med att arbeta färre timmar - från att det inte ger någon bevisad nytta alls utom möjligen ökad jämställdhet till nödvändig utveckling. Intressant och roligt att så många ville lyssna på just detta. Konkurrensen om uppmärksamhet är stor.

Hörde också att måndagens seminarium om cirkulär ekonomi lockade många åhörare. Bra att intresset för att tänka och räkna på nya sätt lockar! Annars mycket folk och många högtalare som tog kål på varandra. Mängder med broschyrer, trevlig stämning och på onsdagen en - tror jag - spontan demonstration för mångfald. Jag är förvånad att så många stannar till vid Noaks Ark och ställer frågor och tar information! Kändes meningsfullt att vara just där, vid det tältet.

Men frågan är vad det bestående av alla dessa (skatte)pengar är? Många tycker mycket om det. Jag tycker i huvudsak att Almedalen är positivt för det kan öka intresset för att engagera sig politiskt och den som vill kan spä på kunskaper om olika ämnen, men kanske går det att göra smartare. Fler seminarier och debatter kan ses via nätet - gör informationen tillgänglig för många fler. Leder det hela också till att fler engagerar sig i föreningar och organisationer, så är det värt mycket.

Söker mig till skuggan. Blir en simtur till idag. Ser fram mot veckoslut med besök på Bergveckan bl a.

Carin Högstedt

150702