27. jun, 2015

Broakulla, Mobergs språk, integration, tavelhängning, sommarkänning

Åt frukost ute kl 6. Det var 10 gr då. Nu 17 faktiskt kl 19.00. Det har varit lite sommarkänning idag, hopp om lite varmare och någon solstund. Toftasjöns häckande storlommar, ett par, har två ungar i år. Ofta har det varit en.

Vi har varit i Broakulla Folkets Hus hela dagen, på Mobergdagen, som förstås handlar om Vilhelm Moberg, en författare som varit aktuell och levande i drygt 90 år. Hur är det om 50 år? Om 100 år? Utvandrarserien har ju aktualitet på så sätt att väldigt många är på flykt i världen idag och upplever Kristinas och Karl-Oskars dilemman och svårigheter. Fast i många fall mycket värre. Svenskarna flydde från svält, politisk och religiös förföljelse, men situationen i t ex Syrien medger inte några val. Det är dö eller fly. Dagens tema var Mobergs språk, som inbjudna mycket kunniga föreläsare berättade om ur olika aspekter. Intressant. Tänkte på att jag ju läste litteraturhistoria, etnologi och nordiska språk bland annat och att jag kunnat fortsätta och varit expert på småländska dialekter eller dylikt. Om jag valt annorlunda. Men "je ne regrette rien", jag ångrar ingenting, som Edit Piaf sjöng. Kristina vägrade lära sig engelska, ville egentligen inte till Amerikat överhuvudtaget, Karl-Oskar lärde sig det han behövde och Robert, brodern, såg Amerika som frihet från förtryck och lärde sig lite engelska redan innan de var framme. Klart att inställningen till flykten och det nya landet påverkar språkinlärningen. Det sämsta med dagen var att ljudkvalitén var miserabel. Det måste fungera med hörslingor och mikrofoner! Jag blir galen, när det inte gör det. Utan mikrofoner - många hör inte. Med mikrofon - gick inte bra att höra heller. Efter föreläsningarna så var det historisk information om Johansfors och Broakulla med omnejd, och så vandringar i tre grupper. Jättebra upplägg. Magnifikt galleri i Johansfors, glas, internationellt, öppnat av ett skotskt par! Så jädra imponerande!

Så kom vi hem och maken L fick upp de två första tavlorna med nya tavellistsystemet. Bra början. Fortsätter imorgon och så packa och till Gotland måndag morgon. Innan dess skriva artikel om Växjö kommuns majoritets hantering av samverkansråden (samarbetet med handikapporganisationerna). Den hanteringen är nästan lika bisarr som att kalla in alla som står i kö till skuldrådgivning till att inträffa i kommunhusets entré vid ett visst klockslag ett visst datum. Om inte så är man borta ur kön. Så var det tänkt. Nu fick  man  lägga in flera "datetillfällen", efter påtryckningar. Och kortade kön. Naturligtvis. Alla vill inte delta i något sådant. Kanske något liknande och man kan få bort bostadskön?

Carin Högstedt

150627