21. jun, 2015

Croneman, Helgasjön, flugsnappare, www.bostad.nu, fint väder

Vi hade tur med vädret på midsommarafton! Kunde vara ute hela eftermiddagen ta promenad, plocka blommor, grilla och äta utan problem. Till och med lite sol då och då. Gasslanda by var ett säkert och härligt ställe att vara på. Kom hem ca 20 på kvällen och satt ute och njöt. Igår lugn dag. Maken L hade låtit trycka upp våra drygt tusen (V)äxjös kommunnytt på IOGT (vår tryckmaskin kaputt), så han cyklade runt i fem timmar (ingår samtal med folk också) i Sandsbro och delade i brevlådorna. Jag struntade i allt och läste en bok, Ninni Schulmans Vår egen lilla hemlighet. Nu börjat på Karin Wahlbergs Livet går vidare. Avkoppling! Behövs märker jag. Gått från högvarv ner till långsamliv. Därför vaknade jag idag och cyklade iväg med KNytt till mina två radhusområden inåt stan. Solen sken! Handlade på COOP, använde för första gången automaten där man kan plocka ut sina poäng. Meningslöst att ha 37000 poäng och inte använda dem! Det var ju riktigt enkelt. Plockade blommor på hemvägen. Ytterligare en bukett lupiner att glädjas åt. Allt i sakta mak.

Det närmaste att läsa om sport jag kommer är Johan Croneman, krönikör om sport men även annat. Idag sportkrönika i DN. Croneman är orädd, tycker jag och därför blir han läst. Han skriver idag om Sveriges U-21-lag och den glädje de visar till varandra och bollen. Hjärta, lust, glädje och stolthet. Inte pengafixering. Croneman menar att om de vinner så beror det på deras inställning. Det slog mig att det är exakt samma situation i partierna. Det måste finnas glädje, lust, hjärt och stolthet, där också, på alla nivåer och i alla föreningar.

Fick brev från en person som undrar vad som hänt med mitt förslag att rädda Helgasjöns sjöfågelliv. Han menar att dagvattenutsläpp i Öjabyviken är en orsak till sjöfågelns minskning, en annan är båtarnas hastigheter och storlek, en tredje är vattenskotrarna, som ju inte ens är lagliga. Ska svara honom. Jag undrar också vad som hänt. Motionen bifölls ju faktiskt.

Såg en svartvit flugsnappare utmed min cykelväg. Inte ofta numera.

Nätverket Bostad.nu har intresserat sig för den stora utförsäljningen av hyresrätter som planeras i Växjö komun. Av 12000 som finns i allmännyttan i kommunen ska ca 2000 säljas. På tisdag är Bostad.nu i Växjö och arrangerar tillsammans med Hyresgästföreningen ett offentligt möte, IOGT, Sigfridssalen, kl 18.00. Tisdag 23 juni. En stark opinion är det enda som kan stoppa det hela. Det kan vara seriösa köpare med goda avsikter som vill köpa bostadsområden i Växjö kommun. Men det är ingen välgörenhet utan de köper för att tjäna på det hela. Det går att skriva köpeavtal som garanterar att en viss procent av lägenheterna, när de blir lediga, avsätts för sociala kontrakt. MEN det finns inga som helst garantier för att ett sådant avtal förblir giltigt. Det finns inga garantier för att dessa två tusen hyresrätter finns på bostadsförmedlingens utbud, att de blir tillgänglighetscertifierade eller kommer att förbli hyresrätter.  

Fick igång mina släktforskningsprogram igår. Fast det inte skulle gå. Installerade ett nytt jag köpt och med hjälp av maken L kom det igång också. Ska nu förbereda årets släktforskarhelg, då mina bröder med respektive och jag åker runt och kollar bya, torp, ruiner, stigar.Det blir utgångspunkt min mormor och mycket i Döderhults socken. Här är några ortnamn som jag plockat fram: Spinketorpet, Nilsbo, Martingsmåla, Källan, Livemåla, Skrabbhorfvan, Skyttefälla, Idhult, Koppraböle, Svinhult. Rena poesin!

Imorgon möte med Noaks Ark Småland-Halland. Tisdag bostadsmöte. Onsdag-torsdag besök av barnbarn. Eventuellt sova i tält.

Nya fikonträdet växer på liksom ny syrenbuske.

Carin Högstedt

150621