19. jun, 2015

Krig, flyktingar, följeslagarrapport, strul, KommunNytt med mera

Rekord i krig i världen raporterades igår om 2014. Rekord i antal flyktingar, nära 60 miljoner, har FNs flyktingkommissariat räknat till, allt enligt SvD idag. 59,5 miljoner på flykt, hälften är barn. 9 av 10 finns i länder som är fattiga och underutvecklade. Ukraina och Syrien, konflikterna/krigen där, är stora orsaker till att antalet människor på flykt har ökat enormt de senaste åren. Det är bra om vi kan sprida orsaken till att människor knackar på dörren och vill komma in och få fred, lugn och överleva. Särskilt barnen.

Magnus Persson, förljeslagare i Hebron, har nu skickat sin sista rapport. http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/en-natt-i-al-arub/. Den beskriver hur barn kan väckas av tungt beväpnade militärer mitt i natten och föras till förhör. Jag säger igen; särskilt barnens situation ska vi uppmärksamma och berätta om. Fler måste veta och förstå att barnen behöver hjälp, att människor behöver lagliga vägar att få asyl på, att vi ska hjälpa på plats, där det finns en säker plats, men att det är omöjligt i ett krigsinferno. Magnus Persson kommer att göra ett antal föreläsningar om vad han upplevt under tre månader på Västbanken.

Det var mycket strul igår med tryckmaskinen, så (V)äxjös kommunnytt är försenat. Endast en del är klart. Det betyder jobb på måndag också. Var på god väg igår att göra en "att-göra-lista" för semestern, men lyckades hejda mig. Stod ett par timmar på stan med färska nyheter från kommunpolitiken. Folk var stressade, tänkte på allt som ska handlas och lagas till. Det såg jag, men bladen gick åt ändå. Ny medlem och ett antal, som tyckte vi skött oss bra i fullmäktige. De har tittat på webben, Öppna kanalen eller lyssnat på radion.

Alla pensionärsorganisationerna i Växjö har gemensam insändare i Smp idag om Avskaffa inte hjälpmedlen. Vet inte hur det gick i omsorgsnämnden igår, där ett beslut att dra in möjligheten till fria hjälpmedel stod på dagordningen. Organisationerna tycker det är fel och kontraproduktivt, eftersom bara en enda fallolycka kan kosta mer än "besparingen" på 300 000 kr. Så är det naturligtvis. Det måste vara något annat motiv bakom det borgerliga förslaget än besparing. Förstår dock inte vilket.

Vänsterpartiet Växjö har nu ett twitterkonto:#vvaxjo. Vi finns också på facebook.

Ny motion inlämnad av Håkan Frizén (V) och Ann-Kristin Lindquist (S) om idrottshistoriskt center i Växjö. Det gjorde de en gång tidigare, för 8 år sedan. Det blev ja och sedan tog det stopp. Nu ett nytt försök.

Grått, mulet, regn utlovat och har kommit lite. Hursomhelst åt vi frukost ute, 10 gr, och vi ska ut på landet i eftermiddag till barn, barnbarn och deras anhöriga. Det blir sill och jordgubbar och tårta och grillat plus krocket - eller om regnet öser ner - innespel.

Glad midsommar alla!

Carin Högstedt

150619