17. jun, 2015

13 timmars debatt, kaninerna, ljust o vackert, ingen midsommar än

Klockan 22.00 igår kväll avslutades budgetfullmäktige i Växjö efter 13 timmars debatt. På förmiddagen hade varje parti övergripande inledningar. Nils FP utmärkte sig genom att läsa högt ur de borgerligas budgettexter i 25 minuter.  Jag tog avstamp i Mozambique, mödradödlighet och FNs femte millenniemål och landade så småningom i att jämlikhet och grön politik hör ihop och är beroende av varandra, båda nödvändiga. Talade om kvinnors villkor på arbetsmarknaden och den kommunala i synnerhet. Delade turer till exempel, som gör att vårdarbetare får gå och titta i skyltfönster, oavlönat, ett par timmar mitt på dagen istället för att till exempel laga mat hos någon hemtjänstmottagare. Kändes bra att jag hittat det som andra inte talade särskilt mycket om: Jämställdhet. Kvinnors 5 - 6 000 kr lägre pension än män. Deltider. Lägre löner. Allt hör ihop och följer med ända till graven.

Mest medialt intresse väckte det faktum att SD för tionde gången hade chans att lägga ett budgetförslag men inte tog den! De passade och reserverade sig till slut rakt upp och ner. Mot vad är svårt att säga. S+V hade sitt budgetförslag med stark finansiering av 79 nya miljoner till skolan. 38 öres skattehöjning betyder 75-100 kr i månaden minus för en vanlig inkomsttagares plånbok. Det betyder 68 miljoner kr mer i den gemensamma kassan till färre barn i grupperna i förskolan, till personal i skolan, till bra mat till äldre och skolbarn. Med de förbättringar på många fronter som regeringens och vänsterpartiets budgettillskott nu äntligen beslutats, så kan vi se framtidn an med tillförsikt. Vi har förslag, vi har klass- och jämställdhetsperspektiv, vi har finansiering. Behöver bara många fler röster i nästa val!

Hela måndagen gick till ett fullmäktige, hela tisdagen och idag efterdyningar i form av produktion av (V)äxjös Kommunnytt. Jag är lite trött. Nu en paus för att handla och blogga. Sedan distriktsstyrelsemöte, imorgon ut på stan för att träffa folk och dela KNyttet. Åt i alla fall lunch idag med vännerna i S, som utgjort budgetberedning. Antecknade kom-ihåg till nästa budgetomgång. Vi kan bli ännu lite bättre.

När jag cyklade hemåt igår efter 22.00 var det fortfarande lite ljust. Har saknat kaninerna som det brukar krylla av den här årstiden, många små gulliga kaninungar. Såg en kanin på hemvägen som betedde sig konstigt. Fick svaret idag i Smp; kaninpest. De blir sjuka och dör. Tråkigt!

Ser fram mot ledigt i helgen!

Carin Högstedt

150617