13. jun, 2015

Mulnar på, republikanska föreningen, Knytts baksida, skolavslutningar,

Två dagars formidabelt sommarväder, men nu mulnar det på och under natten kommer regn, sas det på nyheterna nyss. Vi inviger altanen med att  äta första frukosten  ute i år - jag vid femtiden - nu med middag och en ny solenergihistoria, små japanska (?) lyktor i rispapper som pryder altanen. Håller de för regn, tro? Har landat någorlunda och vilat lite idag. Skrev manus till (V)äxjös Kommunnytts baksida på förmiddagen. Hälsade på barnbarn och så lite vila och lite plock med det ena och andra. Imorgon grunna på budgettal till tisdag och läsa in alla ärenden. Vanligt fullmäktige måndag, budget tisdag. Sedan är det nästa midsommar.

Detta är en sådan dag då jag kommer ihåg att jag otaliga gånger sagt och lovat mig själv att gå med i republikanska föreningen. Lär vara prinsbröllop i TV hela dagen. Det borde vara omöjligt i ett modernt och civiliserat land.

 Igår på skolavslutning på Sandsbro skola med ca 420 elever. Utomhus. Klarblå himmel. När min äldsta dotter började skolan där 1972, så var min första dust med skolväsendet det faktum att barnen i klassen bad bordsbön. Jag kunde inte tro att det var sant. Läraren förklarade att så länge vi hade statskyrka så... På föräldramötet var det bara jag som tyckte det var olämpligt, eller vågade säga det. Jag var hängiven anhängare av att skilja stat och kyrka åt. Har aldrig varit negativ till religion men däremot att blanda ihop utbildningsväsende och konfession. Växjö fullmäktiges majoritet sa en gång ja till kristna förskolor. Därmed var det inte möjligt att säga nej till muslimska. Men det vore bättre att låta religion vara privatsak och hålla isär - eller hålla ihop kanske snarare - skolan som en konfessionslös utbildning, där alla är välkomna på samma villkor.

Skönt att sitta ute och inga ytterkläder nödvändiga. Tornseglarna svischar i luften - vilket sommarljud!

Carin Högstedt

150613