11. jun, 2015

Heldag i Markaryds kommun, Magnus Persson följeslagare, Börje Svensson insändarskrivare

Magnus Persson har skrivit reserapport nr 5 från Västbanken, Hebron och sitt arbete som följeslagare. Läs på http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/radda-susiya om vad som händer i Susiya.

Hemma efter tio timmars utflykt med styrelsen i regionala bolaget Destination Småland. Vi har besökt framgångsrika besöksmål i Markaryds kommun. Mycket bra dag med en hel del nytt för mig, som visserligen suttit i bolagsstyrelsen tidigare men inte föregående mandatperiod. Vi besökte Ekebackens hotell och konferens, som ligger i Markaryds samhälle och som har intressant historia med de mest kända möbelformgivarnas inredning från 40-50-60-talen och Märta Måås-Fjellströms (kan ha skrivit hennes namn fel) mattor på golven.

Så till något som jag inte visste finns - Smålandet Älgsafari. Säger bara det att jag idag har klappat och pussat på älgar! Bra info med guide på ett tåg som tuffar runt i parken och allt verkar mycket seriöst. Lärde mig mycket om älgar på mindre än en timmes rundtur.

JA Ranch och lodging, som jag besökt tidigare, har utvecklats. Maten är nu huvudnumret och den var superb. Det är långrök och långkok.

Så till Stockhultsgårdens Tebod och Bed o Breakfast, inne i skogen. Helt osannolikt är detta företag bortåt 30 år och drevs först 13 år av någon och nu sedan ca 15 år ett danskt par. Tesorter till tusen liksom en salig samling tekannor och väldigt mycket tekoppar till salu. Danska munkar till teet.

Väldigt mycket vacker natur och landsbygd har jag sett och upplevt denna dag. Men konstaterar att värmen fanns i Växjö, när jag satte mig på cykeln ikväll, inte i Markaryd. Bra väder där men kall vind. Blev mycket prat om vad vi kan göra i bolagsstyrelsen för att utveckla besöksnäringen, som precis inte är omhuldad av planerare och bidragsmyndigheter.

Börje Svensson är en folkhögskolelärare som är mästare i insändarskrivande och medborgarförslag. Han är miljöengagerad och skrev för ca 10 år sedan ett medborgarförslag om att redovisa koldioxidutsläppen på ett annat sätt än det som brukades i Växjö kommun. Börje Svensson ansåg det fel att inte räkna med flygresor och utsläpp från produktionen av det som vi importerar. Inte förrän flera år efter att medborgarförslaget behandlats i fullmäktige förstod jag riktigt vad han menade och hur rätt han hade! Nu skriver Börje insändare och frågar om Växjö kommun har ändrat sin statistik. Han har ännu inte fått något officiellt svar. Men sanningen är ikapp oss och numera finns båda redovisningssätten parallellt. Och självfallet blir det olika resultat! Det ska jag återkomma till. Börje Svensson, du hade helt rätt. Vi släpper ut mycket mer koldioxid om vi räknar på det vi konsumerar, inhemskt eller utländskt. Vi lever på en bluff.

Imorgon målare här kl 7, skolavslutning för barnbarn kl 10.00. Regiongruppmöte kl 13.00 och så måste jag bara skriva manus till (V)äxjös Kommunnnytt!

Carin Högstedt

150611