26. maj, 2015

Backsvalor, läxan, lampor, knuff för miljön, Noaks Ark, Sandvik 3

Gjorde liten utflykt ikväll till Björnvägen på Norremark i Växjö och tittade efter eventuella backsvalor i sandtaget där. Fick ett meddelande via V.s ombudsman att kvinna ringt om att backsvalorna är där och att kommunen förstör för dem med sina stora maskiner i sandtaget. Kunde jag göra något åt det? Såg inga backsvalor! Det är många år sedan - då fanns det gott om dem just där. Får ringa henne och höra närmare. Lika illa är det med skrattmåsarna (svart huvud). Vi hade stor koloni i Toftasjön, nu någon enstaka.

Träff med barnbarnen i eftermiddag. Försteklassaren hade i läxa att intervjua mor-eller farförälder om leksaker och kläder förr i tiden. Roligt! Kom på att vi hade samma leksaker som barn nu, men de har betydligt fler förstås. Men dockor, lekstuga, kulor, klossar, pussel, gunga - de står sig. Kottar som djur i ladugård är nog okänt dock. Och beträffande kläder så slipper nutidens barn kliande yllestrumpor och livstycke med strumpeband som ständigt gick sönder. Det skulle vara ett samarbete och försteklassarens mamma deltog också. Tre generationer runt en läxa!

Fick hjälp med uppsättning av taklampor. Nu återstår viss finish och tavlorna. Altanen är vi fortfarande portade från, men ska bli någorlunda klart den här veckan. Ute kallt och blött för övrigt. Cyklat idag och varit på Noaks Ark Småland-Halland, träffat personalen där och min ersättare i rikförbundets styrelse Malin Lauber. Vi gick igenom rätt digert material till styrelsemötet på fredag i Stockholm, samtidigt som vi åt hämtlunch.

Skrev igår på bloggen om "nudging", en knuff i rätt riktning. Funderade inatt och det blev en skrivelse till kommunstyrelsen idag. Hörde mig för först; Nä, Växjö kommun använder inte den metoden - ännu. Mitt tjat om att beteendevetare ska in i miljöarbetet stämmer ju med nudging. Det går inte att överlåta allt till teknik och ekonomi. Det är tredje förslaget på kort tid för att främja cirkulär ekonomi, resursslöseri och få medborgarna delaktiga i klimat- miljöarbetet, som (V) lägger fram. Ett har vi redan fått nej på. Skam den som ger sig.

Inga hissnande beslut på kommunstyrelsens arbetsutskott men mycket information. Intressantast KPMGs revisionsrapport om VEAB, VKAB, kommunstyrelsen och Sandvik 3. Det handlar alltså om en jätteinvestering i fjärrvärmepanna, energibolaget, fördyring, moderbolaget och kommunstyrelsen - kortfattat. Mycket kritik, berättigad kritik mot - som jag läser - framför allt kommunstyrelsen och bristerna i tillsynsplikt. Får kommunstyrelsen protokollen från bolagen? Ja. Numera. Tidigare fick vi en sammanställning av inkommande skrivelser och kunde gå in i ett system kallat LEX för att läsa dokumenten. Det kunde ingen och gjorde ingen vill jag påstå. Var mycket svårbegripligt. Nu finns protokollen med i handlingarna.Men vad står det i dem? Inte särskilt mycket som är upplysande. VD rapporterar från det ena och det andra. Jag ska efter detta läsa noggrant och se om det går att hitta bättre och sämre upplysande protokoll. Uppsiktsplikten är viktig. Vi hanterar skattebetalarnas/abonnenternas pengar. Svaret från kommunstyrelsen på revisionsrapporten medger brister i hanteringen av Sandvik 3.

Imorgon avtackning av Ove Dahl som kommunchef. Bland annat.

Carin Högstedt

150526