25. maj, 2015

Mötesfritt, Emma S - hjälte, knuff för miljön, rapport från Hebron

En mötesfri måndag! Mellan ärenden och praktiska bestyr, inläsning av handlingar, lunch med dotter, så har jag läst dagens tidningar, idag, inte nästa vecka. Bl a Dagens ETC, ett välmatat nummer. Här får en utrett vad nya ordet och begreppet nudging betyder. Det är helt enkelt att använda en knuff i rätt riktning för att få folk att handla och agera miljösmart. Det skiljer sig alltså från det vanliga sättet att informera. Vi medborgare vet ju oftast vad som är rätt att göra, men agerar ändå fel. Här kommer knuffen in. Danmark, Norge och Storbritannien har kommit en bit på väg. Mest kända exemplet på framgångsrik nudging är Köpenhamns kommun, där det målades gröna fotsteg på marken för att visa vägen till närmsta papperskorg. Mängden skräp på marken minskade med 46%!? I Norge minskade en hotellkedja mängden slängd mat  genom att använda mindre tallrikar vid buffén!? -Ja, alla sätt är bra utom de dåliga. Kan man använda nudging för att få folk att cykla , gå eller åka kollektivt istället för att ta bilen, så är klimatet vinnare och vi sparar mark och pengar till nya vägar och trafikplatser.

Dagens ledare i @dagensetc är skriven av Andreas Gustavsson. Den handlar om Emma Sulkowicz, en student på Columbiauniversitetet i New York. Hon blev våldtagen och skämdes förskräckligt. Men hon anmälde till slut till universitetet. Hon fick inte rätt och överklagade. Hon fick inte rätt då heller. Det blev inget åtal. Som så många andra kvinnor upplevt. Ord står mot ord. Emma gjorde dock något som blev mycket uppmärksammat och fick igång en livsviktig diskussion i universitetsvärlden: Hon släpade runt en madrass varhelst hon än var, en sådan madrass som den manliga studenten haft i sitt rum vid våldtäkten. Hon fick ofta hjälp att bära den, när hennes protest blev känd. Detta är mycket kortfattat om Emma, som använde helt annorlunda vertyg i sin protest, som i sin tur ledde till diskussioner och medvetenhet om sexismen  på campus i USA.

Magnus Persson, följeslagare i Hebron, Västbanken, har skickat sin fjärde rapport om livet där. Allas vår framtid handlar om barn som arresteras. En nioårig pojke arresteras av tungt beväpnade soldater för att han kastat en sten. I två timmar är han i deras förvar. Tårgas mot skolor är vardag. Bara i Hebron har dokumenterats 55 skolattacker med tårgas och ljudbomber under 2014 till mars 2015. Frågan som Magnus ställer är : Vad händer med dessa barn, som växer upp under dessa förhållanden? Läs på http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/allas-var-framtid/

Imorgon kommunstyrelsens arbetsutskott, lunchmöte med Noaks Ark inför fredagens riksförbundsmöte i Sthlm, som jag ska till, och budgettexter.

Igår härligt sommarväder. Cyklade runt med (V)äxjös kommunnytt i Sandsbro i linne och shorts. Idag kallt igen och lite regn. Sommaren är kort.

Carin Högstedt

150525